14 mai 1981: 40 de ani de la primul zbor în spațiu al unui român. Dumitru Prunariu: Căutam România prin hublou, cu emoție (Video)

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Pe 14 mai 1981, cosmonautul Dumitru Prunariu era primul român care zbura în spațiu. România devenea a 11-a țară care trimitea un om în spațiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, efectuată în perioada 14 – 22 mai 1981, Dumitru Prunariu a petrecut în spațiul cosmic șapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Misiunea spațială s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 şi al stației orbitale de cercetare științifică Salyut-6.

Prunariu a fost al 103-lea om care a zburat în spațiu, în urmă cu patru decenii, când România a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauţi. În prezent, totalul este de 580 de oameni din 38 de țări, scrie Digi24.

Vorbind despre misiunea sa, Generalul-locotenent (r) Dumitru Prunariu a spus că a căutat să vadă dacă recunoaște țara noastră din spațiul cosmic.

„Cea mai plăcută preocupare era să mă fixez în fața unui hublou și să privesc Pământul. Arată superb din spațiul cosmic. Din păcate, noi nu aveam camere digitale. Făceam fotografii pe film, iar filmele erau limitate, era un număr limitat. Căutam România cu emoție, pentru că în acea vastitate în care cuprinzi dintr-o privire aproape tot globul terestru, cauți niște repere care să te reprezinte. Și atunci ce mă putea reprezenta? Țara în care m-am născut, în care am trăit, în care știam că se află părinții mei, familia mea”, a declarat el la Digi24.

Sursa: R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top