9 ţări europene au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. România, încă nu

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Nouă ţări europene au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca după ce în unele ţări au apărut cazuri de cheaguri de sânge şi s-au raportat şi decese. În măsura în care nu s-a stabilit deocamdată o relaţie cauzală între aceste cazuri şi vaccin, nu este clar dacă e vorba de efecte adverse, dacă acestea ar fi legate de un anume lot de vaccin sau dacă e doar o coincidenţă.

9 ţări au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, şi anume Danemarca (joi), urmată de Italia şi Norvegia şi Islanda, respectiv Austria (duminică), urmată de Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia.

Cazuri de potenţiale efecte adverse grave şi chiar mortale au fost raportate în Danemarca şi Austria, iar celelalte ţări europene au decis să-şi suspende la rândul lor programul de vaccinare sau administrarea serurilor dintr-un anume lot de vaccinuri livrate de AstraZeneca.

Un milion de doze de vaccin dintr-un acelaşi lot a fost livrat în 17 ţări europene. Loturile de vaccin retrase de Austria şi Italia sunt diferite.

Danemarca

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a anunţat peTwitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”, potrivit Digi 24.

Danemarca a suspendat din „precauţie” utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 AstraZeneca, din cauza unor temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoane cărora li s-a administrat acest ser, a anunţat, joi, autoritatea sanitară daneză. În urmă cu aproape o săptămână, Danemarca aprobase serul pentru vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, relatează AFP, citat de news.ro.

Potrivit The Independent, o persoană a murit. Nu se cunoaşte însă numărul persoanelor care au dezvoltat cheaguri de sânge. Programul de vaccinare a fost suspendat pentru 14 zile.

„Atât noi, cât şi Agenţia Daneză a Medicamentelor, am reacţionat la relatări despre posibile efecte adverse serioase, din Danemarca şi alte ţări europene”, a spus directorul Autorităţii Sanitare din Danemarca, Soren Brostrom.

Ce spun experţi din Marea Britanie

Stephen Evans, profesor de epidemiologie farmaceutică la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a descris suspendarea vaccinărilor drept o „abordare super-precaută bazată pe unele raportări izolate din Europa”.

Citește mai mult pe site-ul Adevărul.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top