Negrii din SUA dau foc autorităților. SUA nu scapă de tensiuni rasiale. Insurecția Black Lives Matter

Romania Info se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact direct cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Polițista care a împușcat un tânăr de culoare lângă Minneapolis a fost inculpată, miercuri, și apoi eliberată pe cauțiune, după trei nopți de proteste presărate cu violență în această metropolă din nordul Statelor Unite.

Kimberly Potter, acuzată de omucidere, a fost încarcerată miercuri și apoi eliberată la sfârșitul după-amiezii, contra plății unei cauțiuni care fusese stabilită la 100.000 de dolari.

Ea va fi prezentată joi unui judecător pentru o audiere preliminară, potrivit presei locale.

Conform declarațiilor inițiale ale poliției din Minneapolis, Daunte Wright a fost oprit de polițiști din cauza unor plăcuțe de înmatriculare expirate, pentru ca apoi să se constate existența unui mandat de arest pe numele său.

Potrivit acestor declarații, Wright a încercat să fugă de polițiști, moment in care ofițerul femeie Kimberly Potter l-a împușcat. Poliția explică omorul spunând ca Potter și-ar fi confundat pistolul cu un taser cu electroșoc, scrie Europa Liberă.

„Intenționăm să dovedim că polițista și-a neglijat responsabilitatea de a proteja publicul atunci când și-a folosit arma de serviciu mai degrabă decât taser-ul” au comentat serviciile procurorului Peter Orput, citat de AFP

Drama a reaprins tensiunile din Minneapolis, unde are loc în prezent procesul polițistului alb Derek Chauvin, judecat pentru asasinarea afro-americanului George Floyd.

Dornici să evite o noi tulburări în Minneapolis, unde mai multe magazine și o secție de poliție fuseseră incendiate după moartea lui George Floyd, autoritățile au declarat duminică seară starea excepțională și au solicitat întăriri de la Garda Națională.

În ciuda acestui dispozitiv, de duminică au avut loc ciocniri între polițiști și manifestanți în fiecare seară. 78 de persoane au fost arestate marți seară după tensiuni față în față cu forțele de ordine.

Kim Potter și șeful poliției din Brooklyn Center au demisionat marți. Polițista riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Familia lui Daunte Wright a luat act de procedeele împotriva lui Potter, dar i-a criticat justificările: „Un agent cu 26 de ani de experiență știe diferența dintre un taser și o armă”, a declarat avocatul familiei, Ben Crump.

„Vom continua să luptăm pentru a obține dreptate pentru Daunte, familia ei și toți oamenii de culoare marginalizați. Nu ne vom opri până nu vom obține reforme adevărate ale poliției și justiției ”, a adăugat Crump, care apără și familia Floyd.

Bătălia experților

Fără să comenteze aceast dosar, Casa Albă a considerat că „poliția a folosit prea des forța inutilă și că aceasta a dus prea des la moartea afro-americanilor” și a recunoscut „necesitatea reformei”.

Minneapolis așteaptă, de asemenea, verdictul procesului lui Derek Chauvin.

După două săptămâni copleșitoare pentru apărare, avocatul ofițerului a obținut, miercuri, măturia unui medic legist care i-a contrazis pe experții prezentați de acuzare.

David Fowler, care a supravegheat mult timp serviciile de criminalistică din statul Maryland, a estimat că George Floyd amurit de stop cardiac și nu de asfixiere, așa cum a asigurat un pneumolog și un cardiolog chemați la bară săptămâna trecută.

Pentru Fowler, inima lui Floyd s-a oprit din cauza unor probleme de sănătate anterioare, inclusiv a hipertensiunii arteriale. Ingerarea de droguri, dar și gazele automobilului în timpul arestării sale „au adăugat adrenalină la acest amestec și au agravat lucrurile”, a adăugat dr. Fowler.

Vinerea trecută, medicul Andrew Baker, care a efectuat autopsia lui George Floyd, a confirmat problemele de sănătate ale acestuia și prezența fentanilului, un opiaceu puternic, și a metamfetaminei în corpul său. Pentru el însă, acești factori nu sunt „cauzele directe” ale morții, care rămân lipsa de oxigen datorată comprimării gâtului, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top