„Agentul portocaliu”: o femeie dă în judecată 14 multinaționale agrochimice

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


O femeie în vârstă de 79 de ani dă în judecată 14 companii agrochimice multinaționale, susținând că este victima „Agentului portocaliu”, un produs chimic toxic pe care l-au produs.

Născută în 1942 în Indochina franceză, Tran To Nga s-a alăturat mișcării de independență din nordul Vietnamului și a acoperit războiul (1955-1975) ca jurnalist. Ea susține că a fost expusă acolo la o substanță chimică extrem de toxică, poreclită „Agent Orange”.

Zeci de milioane de litri din acest defoliant au fost răspândiți de armata americană, între 1962 și 1971, pe pădurile și culturile din Vietnam și Laos, pentru a preveni înaintarea gherilelor comuniste. Din 2014, această bunică franco-vietnameză conduce o luptă civilă împotriva a 14 firme, inclusiv gigantul germano-american Bayer-Monsanto, pentru că a produs acest compus ultratoxic.

Un proces istoric

Prin acest proces „istoric”, Tran To Nga intenționează să participe la recunoașterea internațională a infracțiunii de „ecocid”. „Nu lupt pentru mine, ci pentru copiii mei și pentru milioanele de victime care a suferit de efectele durabile ale agentului Orange”, a declarat ea pentru Le Matin.

„Agentul portocaliu” conține o dioxină cu o putere toxică „absolut fenomenală”, de treisprezece ori mai mare decât glifosatul, de exemplu, a subliniat avocata Valerie Cabanes.

“Recunoașterea victimelor civile vietnameze va crea un precedent legal” dacă se stabilește responsabilitatea multinaționalelor, deoarece doar veteranii americani, australieni și coreeni angajați în conflictul din Vietnam au fost despăgubiți în timpul studiilor între 1987 și 2013.

Instanța din Evry(la sud de Paris) va decide astăzi dacă acțiunea Tran To Nga este admisibilă, urmând să se  pronunțe asupra răspunderii companiilor desemnate. Reclamanta a solicitat despăgubiri provizorii de 200.000 EUR, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top