Alertă în privința alimentației copiilor: Cei mici mănâncă dulciuri prea des, beau sucuri în loc de apă și consumă puține fructe

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


București, septembrie 2021 – 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, relevă datele unui sondaj național privind comportamentul alimentar al celor mici, realizat la inițiativa Asociației pentru Responsabilitate Socială „Plan B”.

Cercetarea sociologică vine în continuarea proiectului CSR de educație nutrițională „Akademia Kinderland” (școală mobile de nutriție și aplicație de nutriție în limba română), derulat de Plan B și Kaufland România în ultimii patru ani, și își propune să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că obiceiurile alimentare greșite transmise copiilor reprezintă o urgență la nivel național din cauza efectelor pe termen lung asupra sănătății lor.

Conform datelor furnizate de grupul țintă – părinți cu vârste de peste 25 de ani, implicați în alimentația copiilor lor – comportamentele legate de nutriție în familie nu sunt dintre cele mai sănătoase. Astfel, 22% dintre cei intervievați recunosc că cei mici mănâncă dulciuri de două-trei ori pe zi, în condițiile în care recomandarea nutriționiștilor este de 1-2 ori/săptămână.

Sucuri în loc de apă pentru hidratare

De asemenea, 43% dintre părinți au declarat cei mici consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, iar dintre aceștia 14 procente aleg sucuri în locul apei pentru hidratare.

La întrebarea despre tipurile de alimente pe care obișnuiesc să le ofere copiilor, 52% dintre respondenți au indicat gustările sărate (chips-uri, sticks-uri) și 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor sau crenvurștilor.

Dintre cei intervievați, procente importante susțin ca au aproape mereu în casă dulciuri (41%), produse semipreparate (31%) și băuturi non-alcoolice carbogazoase (19%).

Deși 69% dintre părinți se declară conștienți de faptul că obiceiurile lor de consum influenteaza comportamentul alimentar al copilului, doar 35% dintre aceștia își caracterziează stilul de viață ca fiind unul „mai degrabă sănătos”.

Mai multe alimente procesate, mai puține fructe și legume

Prezența alimentelor procesate în preferințele românilor este și ea de semnalat – 52% dintre părinți au declarat că cei mici consumă produse procesate o dată pe săptămână sau mai des, iar 12% admit că obișnuiesc în mare și foarte mare măsură să mănânce alimente procesate în locul celor proaspete. În mod paradoxal, 56% dintre părinți consideră că alimentele procesate sunt nesănătoase, principalele mâncăruri de acest tip menționate spontan fiind mezelurile, lactatele și produsele de tip fast-food.

În același timp, 3 din 10 părinți susțin că copiii lor nu consumă fructe proaspete zilnic sau aproape zilnic.

Ciorba, preferata românilor

În ceea ce privește tipurile de mâncăruri preferate de copiii românilor intervievați, ciorba se clasifică pe primul loc (45%), urmată de mâncarea gătită și cartofii sub diverse forme de preparare (35%, respectiv 34%), în timp ce pentru micul dejun cei mai mulți preferă cerealele cu lapte (73%). Dulciurile, croissantele și produsele de patiserie revin în prim plan atunci când se discută despre gustările dintre mese pe care le aleg copii.

Studiul despre comportamentele alimentare ale copiilor a fost realizat de Reveal Marketing Research, în perioada 25 august – 5 septembrie, pe un eșantion reprezentativ national de 801 respondenți, eroarea de eșantionare fiind de +/- 3,5%.

Sursa: Știri pe surse

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top