Alina Mungiu Pippidi despre trolii sponsorizați de Macovei: Șosoacă nu e mai rea sau mai bună decât eroi ai revoluției Rezist! ca Bot sau Ceaușescu

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Doamna demnitar (n.red- Diana Șosoacă) e făcută pentru televiziune și cu nimic mai rea sau mai bună, acum că am văzut-o, decît eroi ai revoluției Rezist! ca Bot sau Ceaușescu. Comportamentul ei ar fi innaceptabil, desigur, dar de fapt nu e. Ar fi fost poate în anii 2004-2016, cînd evoluasem de la mineri și am putut demonstra pentru Roșia Montană fără vulgarități și ambuscade, fără politicieni care să profite, grație cîtorva ONG-uri și voluntari care aveau grijă ca manifestația să rămînă civilizată.  De atunci, asemenea comportamente au devenit acceptate și politicieni aflați azi în funcție au sponsorizat trollingul, asaltul pe stradă, aruncatul de vopsea pe sedii, hackeritul siturilor Internet al partidelor și ONGurilor care nu ne plac (deși asemenea acte sunt ilegale), vreo cîțiva ani Rezist! a avut monopolul cu Dide, Ceaușescu și Bot, pînă cînd s-au ridicat George Simion și AUR. Sigur, în avionul cu manifestanți sponsorizat de Monica  Macovei care veneau de la Bruxelles manifestanții păreau niște tineri civilizați. Dar stăteau alături de trolli și mercenari zilnic în Piața Victoriei și vedeau perfect că aceștia fac titluri la televiziuni și vorbesc în numele lor, chiar dacă, fiind mai tineri, nu îi văzuseră cînd făcuseră porcării și pentru alți patroni. Și acceptau, scrie pe România Curată Alina Mungiu Pippidi.

CE MAI SCRIE ALINA MUNGIU PIPPIDI:

E clar că stilul a prins, și e și normal să prindă, și cei de la AUR în loc să cumpere trolli de pe piață fac chiar ei trolling și ajung celebri, că îl fac strategic, legat de evenimente, amestecînd cauze bune și adevărate cu aiureli și impostură. În mod normal democrațiile sunt protejate de consensul că asemenea comportamente nu sunt acceptabile și toată lumea se reține de la ele, că dacă începe o competiție de acest gen nu mai există diferență între sfera publică și  islazul comunal unde se încaieră cîinii vagabonzi. Consensul a fost spart după 2017, și iată-ne aici. Că nu avea cum să rămînă vandalismul politic doar la o tabără, orice e profitabil face repede adepți.

Să mai remarc la asta lipsa integrală de curaj a lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban, USR, PSD, etc în a curăța spațiul virtual românesc? Cum noi nu avem decît serviciile secrete ca să ne integrăm în Europa ne-am bătut să căpătăm o agenție de cybersecurity la noi, ce să vezi. Și cum trebuiau să ne dea și nouă ceva, ne-am ales cu ea, deși ar fi trebuit să ne refuze pur și simplu pentru că suntem cea mai murdară țară din Europa, nu mai există a doua unde spațiul virtual să fie mînjit de obscenități și porcării ca la noi, o mare de rahat din care se ridică insulele strălucitoare sponsorizate de servicii ale luptei cu fake newsul rusesc sau chinezesc. Vorba e, în rahat se simt bine numai microbii și virușii, și dacă asta e ce cultivi cam greu să mai crești acolo margarete, prima regulă ca să faci o agenție de sănătate e o să nu o pui într-o mlaștină nesănătoasă.  Uitați-vă doar la cum sunt tratați medicii și persoanlul care luptă cu pandemia în orice țară europeană față de spațiul virtual românesc și v-ați lămurit. În vreme ce în țările civilizate se cere marilor companii de social media să facă ordine, vedeți aici un raport al parlamentului European, sau – cazul Germaniei – se investește enorm de către stat pentru a înlătura limbajul agresiv care promovează ura de pe Net, la noi guvernul Orban toarnă bani peste presă, dar nu îi cere să modereze forumurile pentru vulgarități și violențe de limbaj, deși există un cod etic sponsorizat de UE. Bine că avem zeci de parlamentari europeni, nici unul nu a observat și nu a propus ceva.

Civilizația e facultativă la români. Competiția e între cine e mai vulgar, mai agresiv, mai lipsit de maniere, de vocabular și de gîndire logică și iată așa am dat drumul lumii cavernelor din nou peste noi, iată așa dna Șoșoacă a apărut, nu din neant. Nu e ultima apariție de acest gen cîtă vreme nu există nici un om politic care să propună măcar un minim program de redresare a civilizației la români și atîția oameni care  nu se delimitează de aceste comportamente decît cînd sunt la tabăra adversă, informează Flux24.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top