Angajații din Sănătate cer despăgubiri pentru efectele adverse ale vaccinului Covid-19

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Cadrele medicale nu vor să fie vaccinate cu forța și cer, totodată, instituirea unui sistem de despăgubire în caz de prejudicii în urma vaccinării, se arată în rezultatele unui studiu efectuat de Federația Solidaritatea Sanitară. Studiul mai relevă faptul că un procent important dintre cei care refuză imunizarea nu sunt convinși de siguranța și eficiența vaccinului.

54% dintre angajații din sistemul sanitar au refuzat să se vaccineze, se arată în rezultatele studiului pe tema „Impactul vaccinării împotriva Covid-19 asupra lucrătorilor din sănătate. Soluții posibile de optimizare”, realizat pe baza unor cercetări desfășurate de Centrul de Cercetare și Dezvoltate Socială „Solidaritatea”. Dintre cele mai importante informații oferite de studiu fac parte procentul lucrătorilor din sănătate vaccinați, atitudinea respondenților față de vaccinare, incidența infectării în rândul celor vaccinați și impactul ei asupra moralului respondenților, deficiențele campaniei de vaccinare sesizate de respondenți, atitudinea lucrătorilor nevaccinați, respectiv condițiile și limitele efectelor unei campanii de vaccinare. De asemenea, cercetarea explorează principalele soluțiile la problemele existente, atât prin interogarea directă a respondenților cât și prin sinteza lor în baza răspunsurilor primite, propunând un set de intervenții specifice pentru creșterea numărului de lucrători vaccinați, susțin reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară. ”Procentul lucrătorilor din sănătate vaccinați este de cca. 45%, iar autoritățile greșesc atât în privința sumelor, cât și în cea a consecințelor vehicularii unor date greșite. Ponderea lucrătorilor vaccinați din sistemul sanitar românesc nu este atipică, fiind situată la nivelul mediei statelor din Europa (cca. 44%)”, se precizează într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Ținta UE de 80%, dificil de atins

24,7% dintre respondenții nevaccinați au indicat faptul că sunt în această situație deoarece au decis să nu se vaccineze, se arată în studiu. ”Dacă acest indicator se menține neschimbat până la final (și dacă-l raportăm la cei cca. 55% nevaccinați) atunci 13,58% dintre lucrători ar refuza să se vaccineze, nivelul maxim posibil ar fi de cca. 86,4%. Pe datele existente ținta de 80% propusă de UE este dificil de atins, noi fiind deocamdată departe de ea. 44% dintre lucrătorii nevaccinați se află în situația de ezitare vaccinală, ei fiind ținta potențială a unei campanii de convingere. 75% consideră că vaccinarea reprezintă o soluție pentru ieșirea din pandemiei, ea reducând riscul de a face boala Covid-19. Însă 2% au indicat că au fost depistați pozitivi SARS-CoV-2 după vaccinare, iar 40% au indicat că au avut pacienți aflați în aceeași situație, acestea fiind elemente care le influențează decizia. Totodată, 31% consideră că lucrătorii care au trecut printr-un episod de infecție cu SARS-CoV-2 ar trebui să fie asimilați celor vaccinați”, potrivit studiului.

Nu sunt convinși de eficiența vaccinului

Cei mai mulți dintre cei care refuză imunizarea nu sunt convinși de siguranța și eficiența vaccinului. De asemenea, susțin reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară, cele mai importante așteptări legitime ale lucrătorilor nevaccinați sunt furnizarea unor dovezi clare privind eficiența și siguranța vaccinurilor și protecția împotriva riscurilor asociate vaccinurilor. Totodată, angajații din Sănătate nu doresc să fie forțați să se vaccineze, ci convinși, cu excepția celor care au indicat refuzul categoric al vaccinării. ”Recomandăm un set de intervenții pentru a crește numărul lucrătorilor vaccinați, cele mai importante fiind mobilizarea organismelor profesionale pentru informare și formare, prezentări clare ale vaccinurilor, ale riscurilor și eficienței acestora, făcute de specialiști, instituirea unui sistem de despăgubire în caz de prejudicii în urma vaccinării, asigurarea și menținerea transparenței din partea instituțiilor statului în toate acțiunile de comunicare pe tema Covid-19, precum și prezentarea comparativă a categoriilor de risc”, se mai arată în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top