Ar mai cuteza azi? Patapievici, despre emanciparea neprincipiala a ”negrilor” din SUA

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


În 1994, eminentul cărturar Horia Roman Patapievici publica în Revista 22 un articol indignat, intitulat ”Comunismul american”, foarte dur la adresa exceselor din societatea americană privind emanciparea populației de culoare, inclusiv prin stigmatizarea publică a termenului de ”negru”. Patapievici mergea pînă la a-i ironiza pe ”isteţii mişcării corectitudinii politice” care nu se mulțumeau nici măcar cu formula afro-american, ci voiau strict african-american.

Nu ne propunem să analizăm articolul lui Patapievici, inclus și în cartea ”Politice” din 2009. Ci doar să punem cîteva întrebări nevinovate: ar mai avea, azi, autorul ”Cerului văzut prin lentilă” curajul de a publica un asemenea articol? L-ar mai accepta Revista 22? Dar editura Humanitas, ar mai tipări ea amintita carte? Facebook și Twitter ce ar avea de spus? Ar scăpa Patapievici nesancționat de CNCD? În fine, mai în glumă, mai în serios, ar mai căpăta el viză de SUA?

Să amintim, în treacăt, că indignatul de odinioară nu a suflat un cuvînt în cazul recentului scandal internațional produs de arbitrul Colțescu și a sa formulare ”negrul ăla”.

Citește mai mult pe site-ul inPolitics

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top