AȘA ÎNCEPE: În plin cataclism, locuitorii nevaccinați ai insulei St. Vincent nu au fost evacuați în urma erupției vulcanului La Soufriere

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


După ce statul insular St. Vincent și Grenadine a suferit mai multe erupții puternice ale vulcanului central, care au făcut teritoriul de nelocuit, cetățenilor li se condiționează evacuarea de vaccinarea Covid. Dată fiind urgența situației, e greu de înțeles de ce nu se optează pentru o testare rapidă, însă politicienii susțin că vecinii care s-au oferit să primească refugiați ar dori o dovadă de vaccinare. Dar, după cum se știe, chiar dacă ar fi vaccinați acum, aceasta nu le-ar reduce posibilitatea de a fi infectați de Covid.
Vulcanul La Soufriere (Sulfuroasa) din insula caraibiană St. Vincent, care a fost latent timp de peste 40 de ani, a început să dea semne de activitate vulcanică prima dată în decembrie anul trecut, aceasta intensificându-se considerabil săptămâna trecută, când, vineri, au avut loc două erupții, la 6 ore distanță una de cealaltă. Vulcanul a împrăștiat nori groși de cenușă până la 6 kilometri înălțime, iar căderile de cenușă au fost observate până la aeroportul internațional Argyle, situat la 20 de km depărtare.
Erupția de vineri este prima mare erupție din 1979 încoace și a transformat orașele și satele insulei, cu vegetație luxuriantă, într-o versiune gri, sumbră a lor, cenușa cuprizând totul – pătrunzând în case, mașini și nări, în aer simțindu-se un miros puternic de sulf, iar lumina soarelui fiind ascunsă vederii, potrivit The Sun. Zona cea mai afectată a insulei este partea de Nord-Est, unde au fost distruse vineri mai multe ferme și terenuri agricole, potrivit vicepremierului Montgomery Daniel.
Însă cea mai mare erupție – numită de experți o „explozie uriașă” – a avut loc luni dimineața și a generat fluxuri piroclastice în josul flancurilor de sud și sud-vest ale vulcanului.
„Distruge tot în calea sa”, a spus Erouscilla Joseph, directorul Centrului de Cercetare Seismică din cadrul Universității din West Indies, pentru Agenția Associated Press, citată de The Independent, avertizând că personale rămase sunt în mare pericol.
Aproximativ 16.000 de oameni au reușit să plece din comunitățile acoperite de cenușă înainte de cea de-a treia erupție, cu ajutorul unor căpitani de vase de croazieră care s-au oferit să evacueze locuitorii din insulă, însă un număr necunoscut de locuitori a rămas încă acolo. Iar aceasta pentru că prim-ministrul statului St. Vincent și Grenadine, Ralph Gonsalves, a confirmat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc sâmbătă că doar persoanele vaccinate împotriva coronavirusului vor fi primite la bordul vaselor:„Medicul șef va identifica persoanele deja vaccinate, astfel încât să le putem urca în nave.”   Mai mult, locuitorii care nu au fost vaccinați, dar care ar putea să se vaccineze în timp util pentru a se alătura evacuărilor cu ajutorul vaselor de croazieră, nu vor fi primiți nici ei la bord din cauza posibilelor efecte adverse, precum stările de amețeală. Astfel, cei vaccinați recent vor trebui să mai aștepte „o zi sau două” până să poată fi transportați de pe insulă, a declarat premierul statului St. Vincent și Grenadine. El sugerează că măsura vaccinării ar fi cerută ca o precauție din partea națiunilor vecine, care și-au exprimat disponibilitatea de a-i primi pe sinistrați.   Totuși, dată fiind și urgența evacuării insulei, nu este clar de ce un simplu test Covid nu este de ajuns. Ori guvernanții se arată mai catolici decât papa, ori pur și simplu vor să testeze cum reacționează o populație disperată, șantajată să aleagă între vaccinarea Covid și rămânerea pe insula pustiită de vulcan. Practic, insula St. Vincent a devenit nelocuibilă, iar oamenii de știință avertizează că erupțiile ar putea continua timp de mai multe zile sau chiar săptămâni la rând și persoanele neevacuate se află în mare primejdie. 

VIDEO:

St. Vincent și Grenadine este un stat insular din Marea Caraibelor cu puțin peste 110.000 de locuitori, avându-și capitala în orașul-port Kingstown. Descoperită de Christofor Columb pe 22 ianuarie 1498, de ziua Sfântului Vincențiu de Saragossa, insula a fost numită după sfântul zilei în care Columb a văzut-o prima dată. Insula este colonizată mai întâi de francezi în 1719, iar după 1763 trece în stăpânirea Marii Britanii. Prima erupție devastatoare cunoscută a vulcanului la Soufriere e consemnată în 1718, apoi în 1812, iar în 1902 o nouă erupție a ucis până la 2.000 de oameni, deteriorând o mare parte din terenurile agricole. În aprilie 1979, vulcanul a erupt din nou, fără victime umane de această dată, însă cu pagube agricole însemnate și evacuarea a mii de persoane. Pe 27 septembrie 1979, statul insular și-a proclamat independența de Marea Britanie, rămânând însă în cadrul British Commonwealth.   

Sursa: Activenews

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top