Avertismentul cardiologilor: Efortul fizic intens după vaccinarea anti-Covid-19 poate produce inflamație cardiacă

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Cel puțin trei tineri cicliști au fost internați cu probleme cardiace după o cursă sau un antrenament, în ultimele săptămâni. Tocmai fuseseră vaccinați împotriva coronavirusului. „Nu este nevoie să intrăm în panică, dar recomandăm totuși să fie evitat efortul fizic intens, cel puțin o săptămână după fiecare doză”, susțin mai mulți medici și cardiologi Belgieni.

Efortul fizic intens după vaccinare crește riscul de inflamație cardiacă

În cadrul echipei de ciclism Acrog-Tormans Balen BC din Belgia, care are 170 de componenți, inclusiv 80 de începători, trei sportivi cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani au dezvoltat probleme cardiace, la scurt timp după vaccinare. Unul a suferit de dureri în piept în timpul unui concurs, la doar două zile după prima doză a vaccinului Pfizer. Sportivul în cauză, Yarno Van Herck, în vârstă de 15 ani, a fost diagnosticat cu inflamație a mușchiului inimii. La grupa de vârstă 19-23 ani, niciun sportiv din echipă nu a acuzat simptome asemănătoare.

Un vaccin induce inevitabil un răspuns imun

Este dificil pentru medici să explice mecanismul care cauzează o astfel de reacție. „Personal, nu am întâlnit cazuri similare, dar nu este surprinzător, deoarece un vaccin induce inevitabil un răspuns imun, acesta este scopul dorit”, spune medicul Kris Van der Mieren. „Reacția este de obicei însoțită de un episod inflamator, de regulă se limitează la febră, dar nu trebuie neglijat. De aceea este recomandat să suspendați activitățile sportive în săptămâna de după vaccinare, pentru a evita orice problemă. Am cunoscut cliști profesioniști care au fost vaccinați între două curse, este riscant.”

„Trebuie să te relaxezi după vaccinare”

Van der Mieren spune că „reacția imună cauzată de vaccin pare să poată afecta mușchiul inimii. Nu fără risc, deoarece inflamația poate provoca aritmii și chiar insuficiență cardiacă.” Prin urmare, medicii și cardiologii îndeamnă sportivii să fie vigilenți. „Nu trebuie să intrați în panică, dar vă recomandăm totuși să nu faceți efort fizic intens cel puțin o săptămână după fiecare doză.”

Agenția pentru medicamente: riscul de inflamație este rar, dar prezent

Încă din iulie, Agenția pentru medicamente a informat medicii că există un risc crescut, dar rar, de a dezvolta o inflamație a mușchiului inimii (miocardită) sau a membranei care înconjoară inima (pericardită), în termen de 14 zile de la vaccinare.

Cardiologul de la Spitalul Universitar din Leuven, Guido Claessen, îndeamnă sportivii, dar și pe ceilalți, să fie precauți. „Oricine poate suferi o inflamație a mușchiului inimii, chiar și cei care nu sunt sportivi. Exercițiile fizice vor pune mai multă tensiune pe mușchi. Prin urmare, este înțelept să vă odihniți și să faceți putină mișcare. Evitați efortul inutil cel puțin o săptămână, chiar două, dacă este posibil, mai ales după a doua doză de vaccin.”

Sursa: SmartRadio

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top