Avocata Elena Radu: Cum încalcă statul roman Regulamentul (UE) 2021/953 privind certificatul verde UE și legislație GDPR

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Acest regulament este cel care a introdus certificatul verde UE pentru a il folosi, daca vrei, la deplasarea dintr-o tara in alta a UE.

Potrivit parag (5) din preambulului Regulamentului 953 acest regulament nu oferă un temei juridic pentru crearea sau menținerea la nivelul UE a unei baze de date centralizate care sa conțină date cu caracter personal.

Potrivit art 10 din Regulamentul UE 2021/953, Regulamentul UE privind datele cu caracter personal (2016/679) se aplica (alin 1), iar potrivit alin 4 datele cu caracter personal prelucrate nu sunt păstrate de emitentul certificatului mai mult decât este strict necesar pentru scopul vizat si in niciun caz nu se păstrează după expirarea perioadei in care certificatele pot fi utilizate pentru exercitarea dreptului la libera circulație.

Alin 6 al art 10 spune că prevede că autoritățile sau organismele desemnate responsabile cu eliberarea certificatelor sunt considerate ca fiind operatori in sensul regulamentului privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Si eu, ca tot omul, m-am testat.

Prin luna aprilie 2021 cand am facut un test antigenic rapid (primind buletinul de analize la sediul laboratorului), m-am trezit a doua zi cu un e-mail de la Corona Forms prin care mi se transmitea un Raport medical (atasat) in care se mentiona ca mi-au fost introduse datele in aplicatia electronica Corona forms (nume, prenume, CNP, nr. de telefon), in conditiile in care eu nu îmi dădusem acceptul in acest sens si nici nu solicitasem vreun raport medical.

La momentul respectiv am întrebat laboratorul de analize de ce a transmis datele mele catre Corona Forms, in condițiile in care nu am dat un asemenea accept si care este temeiul legal. Mi-a răspuns că în baza contractului cu DSP (se pare ca asta era temei la ei).

Am întrebat si DSP ce caută datele mele in Corona Forms si mi-a răspuns sa întreb Ministerul Sănătății ca el este proprietarul platformei (l-am întrebat, însă nu mi-a răspuns nici în prezent).
Pe fondul proiectelor de legi cu introducerea certificatului UE la nivel național, având în vedere și propunerea de regulament a Comisiei Europene Com (281) privind identitatea digitala europeana, am solicitat către Ministerul Sănătății să îmi șteargă datele din aplicația Corona Forms și să notifice și toți operatorii asociati si orice terte persoane cărora le-a dezvaluit datele mele cu caracter personal că acestea au fost șterse și nu le mai pot păstra (dacă au o copie a lor), prelucra sau utiliza.

Menționez că eu mi-am făcut ultimul test antigen la începutul lunii august 2021 care avea valabilitate de 48 ore, așa că potrivit regulamentului UE 2021/953 datele mele nu mai aveau că să caute în aplicația Corona Forms în luna octombrie 2021.

Ce mi-a răspuns Ministerul Sănătății?

Că a transmis adrese, în vederea ștergerii datelor mele cu caracter personal, către:

  • Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului;
  • STS;
  • Companiei Naționale Loteria Română;
  • Direcției de Patrimoniu și IT din cadrul Ministerului Sănătății.

Deci, datele mele personale se afla si in prezent la dispoziția acestor instituții publice.In 29 iunie 2021 a fost adoptata OUG nr. 68/2021 (care încalcă atât Regulamentul UE 2021/953, cât și regulamentul UE 2016/679 – voi detalia cu alta ocazie).Este faimoasa OUG in al cărui proiect de aprobare a fost introdus amendamentul cu introducerea certificatului verde al UE la nivel național si stabilirea in competenta CNSU sa propună (pentru a fi aprobat de Guvern prin HG) exercitarea oricărui drept sau libertate a unui cetățean condiționat de prezentarea certificatului verde UE.Potrivit OUG nr. 68/2021:

Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, Companiei Naționale Loteria Română și Direcția de Patrimoniu și IT din cadrul Ministerului Sănătății nu au nicio atribuție cu privire la colectarea, prelucrarea, stocarea datelor cu caracter personal;

STS are atribuții numai in privința proiectării, găzduirii, administrării din pdv tehnic a sistemului hardware si software, etc (art 2 alin 4).
Insa, Conform OG nr. 19/2021 care a modificat Legea nr. 55/2020 si a introdus art. 21^3 (loteria de vaccinare):

”(13) PERSOANELE CU SCHEMĂ COMPLETĂ DE VACCINARE, după emiterea certificatului de vaccinare pe baza numelui, prenumelui și CNP-ului, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, SE POT ÎNSCRIE PENTRU PARTICIPAREA LA LOTERIA DE VACCINARE pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

Condițiile privind înscrierea pe site-ul de vaccinare sunt stabilite prin ORDIN COMUN al MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII ȘI AL MINISTRULUI ECONOMIEI, ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI ȘI AL DIRECTORULUI SERVICIULUI DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE. Înscrierea persoanelor reprezintă acceptul acestora pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în temeiul art. 6 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016. Datele cu caracter personal sunt PRELUCRATE ȘI UTILIZATE de către MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ȘI COMPANIA NAȚIONALĂ «LOTERIA ROMÂNĂ» – S.A. ȘI STOCATE DE CĂTRE SERVICIUL DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE în scopul înscrierii persoanelor cu schemă completă de vaccinare, a extragerii, validării și acordării premiilor, NUMAI PE DURATA NECESARĂ APLICĂRII PREVEDERILOR PREZENTEI ORDONANȚE.

(14) În vederea îndeplinirii scopului menționat la alin. (13), Serviciul de Telecomunicații Speciale dezvoltă pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro funcționalitatea de înscriere a participanților în cadrul Loteriei de vaccinare, în baza cerințelor stabilite conform ordinului comun prevăzut la alin. (13).”

Dacă eu nu m-am inscris la Loteria de vaccinare, ce cauta datele mele cu caracter personal la: Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului; STS; Companiei Naționale Loteria Română?

În privința Direcției de Patrimoniu și IT din cadrul Ministerului Sănătății nu găsesc ca aceasta să aibă vreo atribuție nici conform OUG nr. 68/2021, nici conform OG nr. 19/2021 si nici conform Ordinului comun 1.899/1.524/42/2021 privind condițiile de înscriere la Loteria de vaccinare și stabilirea atribuțiilor instituțiilor implicate.

Și uite așa revin la suspiciunile mele inițiale că rolul acestui Certificat verde UE la nivel național nu are nicio treaba cu combaterea transmiterii virusului, fiind numai un instrument utilizat pentru crearea bazei de date in vederea implementării în 2022 a identității digitale europene (portofelului european pentru identitate digitală prevăzut de propunerea de Regulament Com (2021) 281) care va fi dispozitivul unic cu care ne vom identifica, vom avea si contul bancar pe el, precum și acces la orice serviciu (iar controlul lui nu va fi la noi , ci la cei care vor gestiona sistemul electronic).
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10226220032755625&id=1484031871

Despre propunerea de Regulament UE Com (2021) 281 am scris aici: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10226250089867034&id=1484031871

Despre termenele de implementare ale identității digitale conform Recomandării Comisiei UE (UE) 2021/946 din 3 iunie 2021 am scris aici: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10226232905317431&id=1484031871

Așa că mai gândiți-vă dacă vreți Certificatul verde, că implicit o să îl cam vreți și pe cel de identitate digitală la anul și nu știu dacă vă va fi prea bine cu el după aceea.

Să nu ziceți pe la finalul anului 2022 că nu știți cum ați ajuns acolo. Eu vă tot spun: Certificatul verde este doar un instrument, nu un scop în sine și nu are nicio treabă cu combaterea transmiterii virusului.

Aviz și amatorilor (europarlamentari, senatori și deputați români) pentru că și voi veți avea identitate digitală unică, iar sistemul se poate ”strica” oricând și nu veți mai avea nicio identitate și nici acces la vreun leu din cont sau la vreun serviciu, iar atunci veți înțelege pe pielea voastră la ce ați contribuit cu votul vostru.

Așa că ar cam fi cazul să eliminați din start orice risc pentru a nu ajunge fii/fiicele ploii.

Sursa: Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top