Avocatul Poporului va ataca la CCR legea care permite SRI să devină „organ de cercetare penală specială”

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat atacarea la CCR a actului normativ care face din SRI „organ de cercetare penală specială” – așa-numita Ordonantă Prună din 2016, aprobată de Parlament, zilele trecute.

Într-o intervenție pentru Cotidianul, Renate Weber a spus că se aștepta ca legea să fie dezbătută mai aprofundat în Camera Deputaților, după ce a zăcut mai bine de trei ani în sertarele instituției.

„Ordonanța e din 2016. A fost repede adoptată tacit de Senat și de atunci, din 2016, a zăcut la Cameră. Când am venit eu la Avocatul Poporului, după trei ani de la adoptarea ei, nu am găsit nici o singură petiție aici care să ceară sesizarea CCR. De aceea nici nu stiu dacă a fost aplicată în vreo situație, mai ales că au intervenit mai multe decizii ale CCR care au pus SRI la locul lui în ceea ce privește sistemul de justiție. In ianuarie 2020 Răzvan Savaliuc mi-a trimis o petiție care nu era o analiză de neconstituționalitate (…). Am considerat atunci (ca și în alte situații) că este exagerat ca Avocatul Poporului să încerce să se comporte ca a treia cameră a Parlamentului. In fond Camera Deputaților avea obligația timp de patru ani să ia în dezbatere ordonanța și (speram eu) să o respingă sau să o modifice fundamental. După deciziile CCR chiar eram convinsă că așa o să procedeze.
Alaltăieri însă Parlamentul a dovedit că acum are în componența sa suficienți agenți sub acoperire și a aprobat OUG fără nici o dezbatere, dar în regim de urgență!

Citește mai mult pe site-ul R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top