Avocatul Toni Neacșu explică pe înțelesul tuturor decizia CCR privind motivarea condamnărilor înaintea punerii în aplicare a pedepsei

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Avocatul Toni Neacșu a explicat care sunt efectele deciziei CCR în privința executării hotărârilor penale (informații suplimentare aici!). Avocatul se arată încântat de decizia luată și spune că revoluționează sistemul judiciar. În continuare el a enumerat principalele efecte avute după această decizie.

„Decizia CCR de astăzi privind executarea hotărârilor penale doar din momentul motivării este nu numai explozivă, revoluționară ci de-a dreptul bombă atomică!

Cât de mare va fi impactul acesteia asupra felului în care arată procesul penal astăzi se vede din rapiditatea intervenției ÎCCJ în această problemă.

Câteva observații la cald, cu precizarea că îmi e greu să-mi ascund satisfacția:

1. Decizia nu va produce efecte decât din momentul publicării în monitorul oficial și doar pentru viitor. Motivarea va fi întârziată atât timp cât este nevoie ca în procedură de urgență Parlamentul să intervină și să găsească soluții. Acum se vede cu atât mai mult aberația referendumului pe justiție care a interzis legiferarea prin ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Fără intervenția promptă și profesională a Parlamentului totul va fi aruncat în aer. CCR va întârzia intenționat atât cât este rezonabil posibil, adică în orizontul a 6-8 luni să zicem (termenul legal de motivare la ei este de 30 de zile).

2. Prin decizia de astăzi CCR a decis un lucru extrem de simplu, dar cu implicații enorme: în materie penală hotărârile nu pot fi executate în baza minutei, adică acea soluție pe scurt pe care o scriau judecătorii în urma deliberării, ci doar a hotărârii judecătorești propriu-zise, care conține pe lângă soluția propriu-zisă și motivarea integrală.

3. Panica judecătorilor este firească pentru că declararea ca neconstituțională a textelor din codul de procedură penală care se refereau la minută se aplică și în materia măsurilor preventive.

După publicarea deciziei în Monitorul Oficial nu mai poți aresta o persoană în baza minutei, urmând să motivezi când poți, ci în baza hotărârii (încheierii) integrale. Cum termenele din materia arestării preventive sunt foarte strânse va fi o provocare uriașă pentru Parlament să găsească modalitatea practică în care acest lucru se va putea face pe viitor.

4. Excepția a fost ridicată într-o speță la CA Târgu Mureș, de către d-ul avocat George Zlati, pe care îl felicit public și pe care l-am felicitat și personal acum o jumătate de oră.

Instanța a motivat în favoarea admiterii acestei excepții de neconstituționalitate, lucru care a contat enorm la CCR, mai ales că judecătorul (un profesionist de excepție, președintele secției penale) a facut-o generos și convingător (15 pagini).

5. Urmare a acestei decizii practic minuata, ca act în care se consemnează pe scurt rezultatul deliberării și care poate fi pus în executare, dispare.

Reamintesc că prin propunerile mele publice privind modificarea legislației în sensul executării hotărârilor doar o dată cu motivarea am propus exact abrogarea dispozițiilor referitoare la minută. Propunerile pe care le-am făcut le regăsiți cuprinse în proiectul Legii suveranității naționale, promovată de colegul Dan Chitic.

6. Personal mă simt validat pentru că încă din momentul declarării protestelor avocaților pentru motivarea în termen a deciziei ÎCCJ privitoare la colegul nostru Robert Roșu am susținut că protestele trebuie să vizeze și modificarea urgentă a legislației în sensul pronunțării hotărârilor judecătorești doar în forma completă, motivată, iar nu sub forma unei simple soluții pe scurt, motivarea urmând să aibă loc ulterior.

7. Propunerile tehnice pe care le-am făcut cu privire la modificarea legislației în acest sens pot fi un punct de pornire pentru discuția tehnică și matură pe care o propune, rațional și responsabil, d-na președinte a ÎCCJ. Practic dumneai spune, “măi politicieni, parlamentari și ce o mai fiți, gata cu gluma, așezati-vă și lucrați rapid pentru că altfel întreg sistemul judiciar și penitenciar sare în aer!””, a spus avocatul Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook, notează Știri pe surse.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top