Banca Centrală Europeană tălmăcește efectele războiului: inflația va crește cu aproape 50%

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Banca Centrală Europeană n-a fost niciodată mai speriată de inflaţie ca acum. Războiul din Ucraina a scos-o din zona de confort. Alţii se tem că vine ceva şi mai rău pentru zona euro: stagflaţia. Ce efecte va avea războiul din Ucraina asupra economiei zonei euro? Va fi recesiune? Unele voci spun că da, că dacă Rusia opreşte robinetul la gaze şi petrol, şocul energetic astfel creat va inversa direcţia economiilor europene. Raţionalizarea energiei va împinge economia în recesiune, explică un analist. Banca Centrală Europeană a luat şi ea în calcul scenariul în care Moscova reacţionează la sancţiunile occidentale prin sistarea exporturilor de petrol şi gaze către Europa, dar rezultatul nu-i indică recesiune, ci o explozie a inflaţiei, scrie ZF.

Este vorba de o creştere medie a preţurilor de peste 7%, în timp ce ţinta BCE este o rată a inflaţiei de doar 2%. Prin urmare, printre oamenii cu funcţii de decizie de la BCE se acumulează masă critică pentru înăsprirea politicii monetare, care de obicei înseamnă retragerea stimulentelor pentru creştere economică, adică a programelor de achiziţii de active lansate în timpul crizelor, şi majorări de dobânzi.

Citește mai mult pe site-ul ZiuaNews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top