Belgia: Deficiențe profunde în aplicarea legii au condus la un exces de ,,sinucideri asistate”

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


O publicație recentă a Oxford University Press a descoperit deficiențe profunde în aplicarea legii eutanasiei în Belgia, ducând la un număr tot mai mare de „sinucideri asistate”. Un studiu care evidențiază deriva eugenică care se observă în Belgia, ca și în alte părți, scrie fsspx.news.

„Susținem că în Belgia are loc o extindere a utilizării eutanasiei și că acest lucru poate fi problematic din punct de vedere etic și juridic.” Aceasta este constatarea prezentată în numărul din februarie 2021 al Jurnalului de Medicină și Filosofie publicat de Oxford University Press din Marea Britanie.

Trei cercetători de la Universitatea din Ghent au condus ancheta care a condus la studiul aprofundat intitulat Eutanasia în Belgia: neajunsurile legii și aplicarea acesteia și a monitorizării practicii.

Kasper Raus, doctor în filosofie specializat în etica îngrijirii la sfârșitul vieții, Bert Vanderhaegen, capelan șef la Spitalul Universitar din Ghent, și Sigrid Sterckx, profesor de etică, se bazează pe cercetările empirice efectuate de la decriminalizarea eutanasiei în 2002 și oferă o analiză meticuloasă a defectelor acestei legi.

Autorii vorbesc cu o singură voce pentru a observa un recurs în creștere la sinuciderea asistată, care, potrivit lor, se explică printr-un defect în aplicarea „garanțiilor procedurale” intenționate, acum neputincioase pentru a reduce abuzurile.

Astfel, cei trei cercetători afirmă că „aceste modificări sunt parțial legate de faptul că mai multe condiții ale legii privind eutanasierea, care ar trebui să acționeze ca garanții, de cele mai multe ori nu funcționează în acest fel. Credem că acest lucru este problematic din punct de vedere etic și juridic și ar trebui să fie de interes pentru toată lumea, indiferent de ce s-ar putea gândi la eutanasie în general. ”

Concluzia lor se bazează pe o analiză minuțioasă a trei factori care ar trebui să joace rolul de garanții: criteriul admisibilității pentru eutanasie, consultarea unui al doilea sau chiar un al treilea medic în calitate de expert, declarația de eutanasie furnizată Federal Comisia de control și evaluare.

Articolul susține că fiecare dintre aceste garanții prezintă „lacune în teorie și în practică”: în ceea ce privește eligibilitatea pentru eutanasie, criteriul medical de incurabilitate este deviat, pentru a deveni un „criteriu subiectiv pentru natura insuportabilă a tratamentelor propuse.”

În ceea ce privește recurgerea obligatorie la avizul unui al doilea sau chiar al unui al treilea doctor, cercetătorii noștri subliniază că această opinie (sau acestea) nu sunt obligatorii. Mai rău, potrivit legii, un medic generalist poate fi considerat ca un specialist dacă pacientul suferă de patologii multiple.

O interpretare considerată periculoasă în cazul în care, de exemplu, un pacient prezintă o boală psihiatrică pe lângă alte afecțiuni. Ar putea fi atunci că niciun psihiatru nu decide asupra cererii de eutanasie, ci doar medicii generaliști.

În cele din urmă, raportarea cazurilor de sinucidere asistată către Comisia Federală pentru Controlul și Evaluarea Eutanasiei pare incompletă, ca să spunem ușor. 2.656 de cazuri de eutanasie au fost raportate oficial Comisiei pentru anii 2018-2019. Cu toate acestea, cercetările empirice estimează că unul din trei cazuri de eutanasie nu a fost declarat și că cazurile de eutanasie nedeclarată sunt efectuate cu mai puțină precauție.

„Preocuparea noastră este că discreția actuală a Comisiei de a stabili legalitatea cazurilor de eutanasie în practică îi lasă o putere considerabilă, care ar trebui să fie în mod normal prerogativa legislativului sau a sistemului judiciar”, conchide articolul.

Studiul reprezintă o constatare alarmantă care are meritul de demasca o practică care ar trebui să amelioreze suferința intolerabilă a pacientului și, astfel, să fie de folos umanității, scrie siteul citat.

Mai ales că obiectivul legislativului din 2002, prin dezincriminarea eutanasiei, era de a pune capăt eutanasiei clandestine și de a limita eutanasierea la cazuri excepționale. Articolul din februarie din Jurnalulul de Medicină și Filosofie a arătat ce este eutanasia de fapt.

Dar această derivă nu ar trebui să surprindă absolut. Aceste legi ale morții sunt menite să-și lărgească întotdeauna domeniul de aplicare – și aceasta este o tactică recunoscută. Și când un principiu moral este abandonat, nimic nu poate împiedica omenirea greșită pe panta răului, notează sursa citată, relatează R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top