Boala Covid-19 ar putea fi tratată cu Ivermectină, la costuri mai mici de 1 dolar pe zi (Studiu)

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Ivermectina, un medicament folosit împotriva paraziților, ar putea ajuta la reducerea duratei infecției la bolnavii de Covid-19, totul pentru mai puțin de un dolar pe zi, potrivit unei cercetări recente efectuate de Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer, informează The Jerusalem Post.

Prof. Eli Schwartz, fondator al Centrului de medicină a călătoriilor și a bolilor tropicale de la Sheba, a efectuat un studiu randomizat, controlat, dublu-orb, din 15 mai 2020 până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, pentru a evalua eficacitatea ivermectinei în reducerea răspândirii virale în rândul pacienților ne-spitalizați cu o formă ușoară până la moderată de Covid-19. 

Ivermectina a fost aprobată de FDA în SUA din 1987. Descoperitorii acestui medicament au primit Premiul Nobel pentru medicină în 2015 pentru tratarea prin ivermectină a oncocerculozei, o boală cauzată de infecția cu un vierme parazit de formă rotundă.
De-a lungul anilor, ivermectina a fost folosită și pentru alte afecțiuni, inclusiv pentru scabie și păduchi. În plus, în ultimul deceniu, mai multe studii clinice au început să demonstreze activitatea sa antivirală contra unor virusuri variind de la HIV și gripă până la Zika și West Nile.   Medicamentul este, de asemenea, foarte ieftin. Un studiu publicat în American Journal of Therapeutics a arătat că, în Bangladesh, costul ivermectinei pentru alte afecțiuni se situează între 0,60 și 1,80 dolari pentru un tratament de cinci zile. În Israel costă până la 10 dolari pe zi, a precizat Schwartz.   În cadrul studiului lui Schwartz, aproximativ 89 de voluntari eligibili, cu vârsta de peste 18 ani, care fuseseră diagnosticați cu coronavirus și care erau cazați în hotelurile Covid administrate de stat au fost împărțiți în două grupuri: 50% au primit ivermectină, iar 50% au primit un placebo, în funcție de greutatea lor. Li s-au administrat pastilele timp de trei zile la rând, cu o oră înainte de masă.   Voluntarii au fost testați cu ajutorul unui test PCR standard cu tampon nazofaringian, cu scopul de a se constata dacă a existat o reducere a încărcăturii virale până în a șasea zi, adică a treia zi după încetarea tratamentului. Aceștia au făcut un test la fiecare două zile.   Aproximativ 72% dintre voluntarii tratați cu ivermectină au avut un rezultat negativ la testul Covid până în ziua a șasea. În schimb, doar 50% dintre cei care au primit placebo au avut rezultat negativ.   În plus, studiul a analizat viabilitatea culturilor, adică cât de infecțioși erau pacienții, și a constatat că doar 13% dintre pacienții tratați cu ivermectină mai erau infecțioși după șase zile, față de 50% din grupul placebo, adică de aproape patru ori mai mulți.   „Studiul nostru arată în primul rând că ivermectina are activitate antivirală”, a spus dr. Schwartz. „De asemenea, arată că există o șansă de aproape 100% ca o persoană să devină neinfecțioasă în 4 până la 6 zile, ceea ce ar putea duce la scurtarea timpului de izolare pentru aceste persoane, ceea ce ar putea avea un impact economic și social uriaș”.
Studiul a apărut pe site-ul de partajare a cercetărilor în domeniul sănătății MedRxiv. Acesta nu a fost încă revizuit inter pares.   Schwartz a declarat că și alte studii similare – deși nu toate au fost efectuate după aceleași standarde dublu-orb și placebo ca ale sale – au arătat, de asemenea, un impact favorabil al tratamentului cu ivermectină.
Studiul său nu a dovedit că ivermectina este eficientă ca profilactic – că ar putea preveni boala – a avertizat el, și nici nu a arătat că reduce șansele de spitalizare. Cu toate acestea, alte studii au adus astfel de dovezi, a adăugat el.
De exemplu, studiul publicat la începutul acestui an în American Journal of Therapeutics a evidențiat faptul că „o analiză realizată de Front Line COVID-19 Critical Care Alliance a sintetizat rezultatele a 27 de studii privind efectele ivermectinei pentru prevenirea și tratamentul infecției cu noul coronavirus, concluzionând că ivermectina „demonstrează un semnal puternic de eficacitate terapeutică” împotriva Covid-19”.
„O altă analiză recentă a constatat că ivermectina a redus mortalitatea cu 75%”, se arată în raport.
Însă ivermectina nu este lipsită de controverse: în ciuda nivelurilor ridicate ale epidemiei de coronavirus la nivel mondial, nici FDA, nici Organizația Mondială a Sănătății nu au fost dispuse să-i dea aprobare pentru utilizarea în lupta împotriva coronavirusului, informează Activenews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top