Bubuie încă un scandal cu cifre secrete: record de infecții nosocomiale în pandemie Covid-19

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Zicere la vreme de pandemie: de cînd a venit Covidul, au plecat infecțiile nosocomiale. Subiect intens de dezbateri în alte vremuri, respectivele infecții au constituit anul trecut motiv de mare mirare, pentru că, brusc, spitalele românești nu le mai raportau cifrele. Pînă și președintele Iohannis anunța, la un moment dat, că se va interesa unde au dispărut ele. Dezlegarea enigmei a venit în aceste zile: nosocomialele nu au dispărut, au fost mai prezente ca oricînd, Doar că cineva le-a ținut sub obroc.

În octombrie anul trecut, presa decarta, pe baza datelor oficiale, doar vreo 2.600 de infecții nosocomiale de la izbucnirea pandemiei pînă în septembrie. Președintele Iohannis declara, într-o conferință de presă: ”Despre infecţiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătăţii, după care putem să vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puţin ciudat, în condiţiile în care s-au luat măsuri de îmbunătăţire a situaţiei, dar de la ce am avut, la zero cred că este cale lungă şi voi cere o explicaţie pentru asta”.

Dacă i-o fi venit informarea, președintele a ținut-o secretă.

”Se minte mai rău ca la Colectiv. Spitalele COVID au raportat zero infecţii nosocomiale pe hârtie, în cea mai mare criză de sănătate din România” trăgea semnalul de alarmă Libertatea, pe 19 octombrie.

Acum câteva săptămâni, deputatul PNL Daniel Gheorghe a adresat o interpelare ministerului Sănătății, în care evoca date furnizate cam în aceeași perioadă de Institutul Național de Sănătate Publică, din care rezulta că în anul 2019 fuseseră raportate 23.139 de infecții asociate actului medical, soldate cu 59 de morți.
Pînă la momentul interpelării, nu exista, conform deputatului, nicio situație similară raportată de INSP pentru anul 2020. Acesta furnizase doar o informație incompletă, anume 14.555 de infecții nosocomiale raportate în perioada ianuarie-septembrie 2020.

Exact o zi după depunerea interpelării, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit la rampă cu acuzația că raportarea nosocomialelor nu e în regulă deloc: „Nu mi se pare că raportarea este la nivelul la care ar trebui să fie. Nu mi se pare că vedem tot adevărul. Am cerut informaţii suplimentare în această dimineaţă”.

A trebuit să treacă aproape încă o lună și jumătate ca să ne vină, în fine, o cifră oficială concretă.

Interpelarea liberalului a primit răspuns oficial, cum spuneam, în aceste zile, prin secretarul de stat dr.Vass Levente, dar, iarăși, un răspuns doar parțial, pe numai trei trimestre:

”Referitor la întrebarea/interpelarea dumneavoastră, privind „Situaţia infecţiilor nosocomiale în spitalele din România”, vă comunicăm următoarele. În perioada ianuarie – septembrie 2020 au fost raportate 22.759 de infecţii asociate asistenţei medicale din unităţile medicale”.

Concluzii:

Dacă ritmul infectării din primele nouă luni se va fi păstrat și în ultimele trei, rezultă un cuantum record al infectărilor, de cca.30.000 la nivelul anului trecut.
Nu știm de ce datele furnizate de ministerul Sănătății pentru aceeași perioadă le surclasează pe cele furnizate de INSP.
Nu știm cîți morți vor fi rezultat din aceste infectări și nici motivul pentru care cifrele au fost și încă mai sunt, parțial, ascunse de autorități, relatează inPolitics.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top