Comisia Europeană interzice produsele ieftine de import din China datorită poluării excesive în fabricare lor

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Probabil cea mai proastă veste a perioadei a venit azi de la șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs la ceremonia de deschidere a Dialogului pentru Tranziţia Energetică de la Berlin. Der Leyen a anunțat, astfel, că se vor introduce taxe vamale în UE pentru toate produsele fabricate în state care nu îndeplinesc criteriile de mediu ale uniunii. Întrucît cel mai mare poluant e China, înseamnă că toate produsele fabricate acolo vor marca creșteri importante de preț pe piața europeană.

Der Leyen a avertizat azi că ”schimbarea climatică este marea criză după coronavirus” şi a semnalat că, după pandemie, nu se mai poate reveni la normalitate din punct de vedere al energiei, transmite EFE.

”Schimbarea climatică este marea criză de după coronavirus. După pandemie nu există posibilitatea de a ne întoarce la activitatea economică având la bază combustibili fosili şi în detrimentul climei şi al mediului înconjurător”, a mai declarat Von der Leyen, conform Agerpres.

Şefa executivului european a trecut în revistă planurile Bruxellesului în domeniul climei şi mediului înconjurător pentru acest an şi a subliniat obiectivul ambiţios al UE de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 şi de a obţine neutralitatea climatică până în 2050.

”Obiectivele noastre sunt ambiţioase, dar fezabile”, a subliniat Ursula von der Leyen, care a vorbit despre ”o modernizare sistemică” până la atingerea sustenabilităţii.

Printre iniţiativele Comisiei Europene se numără actualizarea întregii legislaţii comunitare pentru a o alinia la obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precum şi pentru a extinde şi consolida piaţa carbonului. ”CO2 trebuie să aibă un preţ, pentru că nu mediul înconjurător trebuie să plătească preţul”, a apreciat şefa Comisiei Europene.

În plus, Von der Leyen s-a referit şi la impunerea de taxe vamale pentru importurile de produse fabricate fără criterii sustenabile. Acest ”mecanism de ajustare a CO2” este ”soluţia preferată” în cadrul Comisiei Europene pentru a evita concurenţa neloială în domeniul mediului înconjurător, a argumentat ea.

Obiectivul este de a se evita ca produse din ţări terţe, ”ieftine” pentru că nu îndeplinesc criteriile de mediu ale UE, să intre pe piaţa comună şi să distrugă ”munca grea” a blocului comunitar în acest domeniu.

Începînd de anul trecut, reamintim, China este principalul partener comercial al UE, dar excedentul bugetar al UE în raport cu țara răsăriteană este în creștere accelerată, din cauza importurilor mult mai mari decît exporturile. E de la sine înțeles, deci, că introducerea de taxe vamale speciale pentru produsele importate din China le-ar putea face chiar inaccesibile clienților europeni, dar ar ajuta puternic economiile țărilor puternic industrializate din Europa, precum Germania sau Franța.

Celelalte state mari poluante din clasament sunt SUA, India, Japonia ori Rusia, ceea ce prefigurează un veritabil cutremur economic la nivelul întregii Europe după introducerea taxelor anunțate de Ursula Von der Leyen, potrivit inPolitics.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top