Ce s-a întâmplat cu rezerva de aur a României în ultimul deceniu de comunism. Înscrierile guvernatorilor BNR

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Banca Naţională a României a publicat un caiet de studii privind Evoluţia stocului de aur al Băncii Naţionale a României în perioada comunistă, respectiv în perioada 1946-1989, lucrare voluminoasă ce cuprinde şi perioada în care s-a dispus plata datoriei externe a ţării noastre.

„În luna mai 1980, Nicolae Ceauşescu amintea în şedinţa Comitetului Central al Partidului Comunist Român despre „numeroasele neajunsuri şi rămâneri în urmă” din economia românească. Cât de gravă era situaţia, ne spun datele transmise de România la FMI”, se arată în documentele publicate de BNR.

Potrivit acestora, la 30 iunie 1980 datoria externă a României în valute convertibile era de 9,19 miliarde de dolari SUA, la care se adăugau dobânzi în valoare de 1,77 miliarde de dolari SUA. Dar aproape o treime din datoria externă în valute convertibile, respectiv 2,85 miliarde de dolari SUA, era datorie pe termen scurt, la care se adăugau dobânzi în sumă de 0,25 miliarde dolari SUA.

În acelaşi timp, balanţa comercială pe primul semestru al anului respectiv înregistra un deficit de 1 509 milioane de dolari SUA la încasările în valută convertibilă.

Citește mai mult pe site-ul Adevărul.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top