China îşi creşte bugetul militar, premierul cere pregătirea de război. Invazia Taiwanului apare mereu la orizont

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


China îşi va mări bugetul militar la 1,35 trilioane de yuani (aproximativ 207,8 miliarde USD) în 2021, cu 6,8% mai mare decât cel pentru 2020, a informat presa chineză de stat pe 6 martie.

În cadrul celei mai importante întâlniri anuale a partidului, cunoscută sub numele de „Cele Două Sesiuni”, pe 5 martie, premierul Li Keqiang a spus: „[Ar trebui] să întărim în mod cuprinzător exerciţiile militare şi să ne pregătim pe deplin pentru război”.

„Construirea unei armate puternice este una dintre sarcinile majore ale [liderului chinez] Xi Jinping. Sloganul său este „o China puternică”, a declarat pentru Epoch Times, pe 7 martie, comentatorul Tang Jingyuan, specializat în politica regimului chinez. „Cred că Xi Jinping va întreprinde acţiuni agresive după ce va începe un nou mandat [în 2022, n.r.]”.

Bugetul militar

Publicaţia chineză Cankao Xiaoxi, controlată de statul chinez, a raportat bugetul militar al Chinei pe 6 martie.

Oarecum ciudat, raportul nu menţiona date oficiale, dar susţinea că acestea provin de la două mass-media din străinătate – iar această abordare indirectă este folosită în mod uzual în momentul în care regimul chinez doreşte să publice informaţii pe care nu vrea să le anunţe oficial, sau pe care intenţionează să le schimbe, fără să îşi asume responsabiitatea pentru publicarea lor.

Raportul afirmă că Beijingul va cheltui 1,35 trilioane de yuani (aproximativ 207,8 miliarde USD) pentru armată în 2021, cu 6,8% mai mult decât în 2020.Soldaţi chinezi mărşăluind în cadrul unei parade militară la baza de  antrenament Zhurihe din regiunea Mongoliei Interioare, 30 iulie 2017Soldaţi chinezi mărşăluind în cadrul unei parade militară la baza de antrenament Zhurihe din regiunea Mongoliei Interioare, 30 iulie 2017 (STR / AFP / Getty Image)

Pe 5 martie, premierul Li Keqiang a anunţat: „Ţinta creşterii produsului intern brut [PIB] al Chinei în 2021 nu este mai mică de şase procente”. Bugetul pentru apărare va creşte cu 6,8%, ceea ce reprezintă cu 0,8% mai mult decât creşterea estimată a PIB-ului şi se aliniază cu investiţiile regimului chinez din ultimii ani.

Bugetul militar al Chinei a crescut – cel puţin oficial – cu 6,6 la sută în 2020, 7,5 la sută în 2019, 8,1 la sută în 2018, 6,94 la sută în 2017 şi 7,46 la sută în 2016 – toate cifrele sunt mai mari decât rata de creştere a PIB-ului din anii respectivi, potrivit publicaţiei 21 Century Business Herald, controlate de partidul-stat, care a publicat datele pe 6 martie.

În 2020, economia Chinei a fost afectată de pandemia COVID-19, inundaţii, secete, invazii de lăcuste, pesta porcină africană, iar exporturile au fost în cădere liberă de luni de zile pe fondul pandemiei şi a blocajelor din toată lumea.

Partidul Comunist Chinez a susţinut că rata de creştere a PIB-ului a fost de 2,3% în 2020, dar economiştii chinezi se îndoiesc de veridicitatea datelor şi unii dintre ei au estimat că rata reală de creştere ar putea fi negativă. În acelaşi an, China şi-a mărit bugetul pentru apărare cu 6,6% şi a cheltuit 1,27 trilioane de yuani (194 miliarde USD) pentru cheltuieli militare.

Ambiţie

Premierul chinez a declarat, în raportul său prezentat „Celor Două Sesiuni”, că regimul intenţionează să-şi consolideze armata în 2021 prin: politică, reformă, tehnologii, atragerea de noi talente şi gestionarea prin legi.

Li Keqiang a cerut, de asemenea, guvernelor locale de la diferite niveluri să sprijine dezvoltarea armatei.

Citește mai mult pe site-ul The Epoch Times România

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top