Chinezii scoşi oficial din ecuaţie. Nu vor putea participa la licitaţiile publice privind infrastructura din România

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


China a fost scoasă de pe lista Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice cuprinzând ţările ai căror operatori economici vor putea să participe la licitaţiile publice pentru proiecte de infrastructură din România, a anunţat economedia.ro.

Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană a încheiat un acord privind achiziţiile publice cu 19 state terţe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel şi Moldova.

Dar China nu este parte semnatară, nu se regăseşte în niciuna dintre aceste categorii şi, prin urmare, nu va putea participa la licitaţiile din România.

Statul român a decis recent că la aceste licitaţii vor putea participa doar operatori economici din state UE, din ţări care fac parte din Spaţiul Economic European (SEE), din ţări terţe care au semnat şi ratificat Acordul privind Achiziţiile Publice (AAP), din ţări terţe care se află în proces de aderare la Uniunea Europeană sau din ţări terţe care nu au semnat AAP, dar care sunt semnatare ale altor acorduri internaţionale prin care UE este obligată să acorde accesul liber la piaţă în domeniul achiziţiilor publice şi în cadrul domeniului de aplicare.

Ordonanţa de urgenţă prin care statul interzice accesul companiilor din China la licitaţiile publice pentru proiecte de infrastructură din România a fost publicată la începutul lunii aprilie în Monitorul Oficial.

De precizat, legislaţia se referă doar la licitaţiile viitoare, cele în curs nefiind afectate. În acest sens, menţionăm că, în prezent, există o singură lucrare de infrastructură gestionată de o companie chinezească, autorizaţia de construire fiind semnată la sfârşitul lunii martie. Este vorba de centura Zalău, al cărei constructor este compania Sinohydro, care dorea să modernizeze şi Centura Bucureşti.

Ţările terţe care au ratificat Acordul privind Achiziţiile Publice al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (AAP) sunt următoarele: Republica Armenia, Uniunea Australiei, Canada, Hong Kong, Islanda, Statul Israel, Japonia, Republica Coreea, Principatul Liechtenstein, Republica Moldova, Muntenegru, Ţările de Jos — cu privire la Aruba, Noua Zeelandă, Regatul Norvegiei, Republica Singapore, Confederaţia Elveţiană, Teritoriul vamal distinct Taipei (Taiwan), Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi SUA.

În ceea ce priveşte cele mai importante licitaţii la care concurează şi firme din China, acestea sunt: A1 Sibiu-Piteşti, Drumul Expres Craiova-Piteşti, A0 Bucureşti Nord, Magistrala M6 – prima secţiune către Otopeni şi achiziţia de trenuri electrice noi la Autoritatea pentru Reformă Feroviară, informează The Epoch Times România.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top