Cristian Niculescu, jurnalist de investigații: Cărbune pe jar și noroc rău!

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Cristian Niculescu, jurnalist de investigații: ,,Din capul locului spun că sunt familiarizat cu mineritul din multe unghiuri. Am urât minerii pentru ce-au făcut la Piața Universității, în 1990, chiar dacă s-au lăsat manipulați.
Uram mineritul pe cărbune până prin anul 2000, pe care îl consideram o gaură neagră în economie. Am fost un dobitoc, vorba lui Postelnicu.
Între timp am vizitat Valea Jiului de câteva ori, am coborât în subteran la Lupeni și Poenari (Muscel) – ambele mine sunt închise, am avut ocazia și șansa să vorbesc cu ingineri și studenți (acum și ei ingineri) din Petroșani și să întâlnesc câțiva specialiști buni în minerit, trecuți și ei ca și mine, consilieri vremelnici la Ministerul Economiei. Și acum am legături cu mineritul, chiar dacă nu e despre cărbune.

Iată părerea mea scurtă despre ce se petrece acum la minele de cărbune: desființarea acestora este o formă de subminare a independenței energetice a României.

Iată părerea mea in extenso:

Minerii în grevă vor salariile restante și să muncească în continuare pentru cei peste 20%, cât furnizează ei din energia de care are nevoie România. Renunțarea la peste o cincime din energia produsă prin cărbune înseamnă importuri din alte surse și facturi mai mari pentru populație.
Nu este o afirmație populistă, ci una bazată pe realitate și cifre. Pentru cărbune, gaz, păcură sau energie hidro importate plătești transportul, fie că e feroviar, prin rețea ori prin conductă. Transportul include și taxele de tranzit prin alte țări – dacă iei cărbune din Indonezia și Noua Zeelandă, cum a luat România până acum, poți să-ți dai seama ușor că transportul maritim e scump de la distanța aia.
Dacă imporți gaz din Rusia ca să acoperi o parte din cărbunele la care ai renunțat, plătești tranzitul pipe-line prin Ucraina, pe lângă metrul cub de metan. Toate astea se reflectă în factura la consumatorul final. Ceea ce vei plăti în plus, rezidentule român, va fi mult mai mult decât dacă ai fi acoperit indirect subvenționarea mineritului.
Nu doar că tu vei plăti mai mult, dar România devine astfel dependentă de importuri de curent sau gaze sau păcură.

În acest moment, de multă vreme, România produce curent sub cât consumă, deci importă mult peste 500 MW/oră. Comparativ cu această cifră, prin cărbune se produc cca. 1300 MW/oră, aproape triplu. Și asta în condițiile în care consumul nostru de cărbune a scăzut dramatic în ultimul deceniu, vezi graficele postate.
Deci, dacă dispare cărbunele, vei importa energie aproape triplu față de cât imporți acum. Între altele, vei importa gaze de la ruși pentru încălzire. De parcă iarna nu suntem destul de dependenți de Moscova. Este adevărat că UE ne vrea binele și vrea o Europă verde și tot Europa ne vorbește despre diversificarea resurselor energetice, ca să scăpăm de Gazprom, arma de șantaj a dictatorului Putin. Doar că ce punem în loc de cărbunele nostru și de la cine? De la cine, de la necine vom deveni sclavii energiei furnizate de alții.
Dacă vreți să vă lămuriți cu cifrele surselor și consumurilor de energie, apăsați aici ca să vedeți că nu vă mint:
http://www.sistemulenergetic.ro/…/2/20/0/0/2021/2/22/23/59
Cele 2 termocentrale pe cărbune din Hunedoara și Oltenia acoperă necesarul intern de curent și mai rămâne și rest pentru export. Dacă oprești minele vei importa cărbune în condiții și prețuri greu suportabile la consumatorul final.
Dacă oprești termocentralele e și mai rău, vei fi o țară complet dependentă energetic, cu cetățeni care-și dau cea mai mare parte din venituri pe curent și căldură. Sau cetățenii nu vor plăti și vor sta în frig, în beznă și cu hrană rece.

Deci înțeleg că vrem să închidem minele ca să luăm cărbune adus din Indonezia sau dacă ne împiedică Green Deal să dăm mai mulți bani rușilor, să depindem de ei sau de oricine are chef să ne șantajeze cu tăierea surselor de energie. Părerea mea sinceră e că oricine vrea așa ceva este pasibil de judecată pentru atentat la securitatea națională, prin instigare la renunțarea la resursele energetice proprii.
Noi vrem să renunțăm la cărbune când Polonia sfidează UE și a deschis noi mine, UK a redeschis minele galeze iar Australia subvenționează anual combustibilii fosili cu peste 5 mld. $, după cum vedeți.
https://www.odi.org/…/publications-opinion-files/9992.pdf
La fel face și Indonezia, țara aia de unde importăm noi huilă, deși avem și în Valea Jiului iar costurile de extracție au scăzut, potrivit acestui studiu care tratează România la pag 65:
https://germanwatch.org/…/Study_Transformation…
Cui prodest?
Păi, tot ălora care au profitat și până acum, vezi privatizările și alte glorioase avantaje din care au câștigat antreprenorii români și țara. Sunt sarcastic, da.
Cred că am găsit totuși o soluție cu minele de cărbuni, ca să nu le închidem. Cred că n-ar mai fi nici poluante, nici bugetivore dacă le-am vinde unor oameni pricepuți dinafara țării. Atunci producția de cărbune ar deveni imediat foarte rentabilă și o parte din ea poate că oamenii pricepuți s-ar îndupleca să ne-o vândă și nouă. Doar așa am făcut cu petrolul și gazele, ultima oară în Marea Neagră. Noi ne pricepem foarte bine să avem resurse, iar alții se pricep să le exploateze și să le vândă. Mi se pare corect.
Vorba imnului minerilor:
Ne doare că-n lumina sa
Pământul ține-o lume rea.”, afirmă acesta pe contul personal de Facebook.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top