Criza ucraineană

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Criza ucraineană a intrat într-o nouă etapă. Poate fi destul de dificil, pentru cititorul obișnuit, să deslușească în mod corect ce și de ce se întâmplă. Mașinăriile propagandistice sunt la turație maximă, iar presa tradițională e înregimentată, de o parte sau de alta. Analiza obiectivă lipsește aproape în totalitate, factori subiectivi de tot felul pot afecta percepțiile, în condițiile în care, deja, informația e folosită ca o armă propagandistică, filtrată, interpretată, ajustată.

Poate fi utilă, în aceste condiții, o succintă recapitulare a datelor cu care ar trebui să operăm, în orice tentativă de evaluare.

Context

Apariția statului ucrainean, după prăbușirea Uniunii Sovietice, a însemnat o valorificare a unei oportunități, nu neapărat consecința naturală a unor procese istorice firești. Noul stat ucrainean este – și a rămas până azi – o construcție artificială. Este o realitate pe care trebuie să o admitem în mod obiectiv. Spațiul ocupat de noul stat nu reprezenta, cu certitudine, teritoriul istoric al națiunii ucrainene. Iar asta constituia, ab initio, un factor critic, de care cei care s-au succedat la conducerea noului stat ar fi trebuit să țină seama. Nu a fost așa.

Citește mai mult pe site-ul adnotări.ro.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top