„Cultul trezirii / conștientizării nu este o fantezie, ci o revoluție culturală în curs”, avertizează eseistul Clément Viktorovitch

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Jurnalistul și eseistul Clément Viktorovitch, autor al unei cărți remarcabile pe această temă, răspunde celor care neagă realitatea activismului woke și atribuie denunțul său numai conservatorilor. El descifrează această retorică a negării, deja desfășurată pentru a minimiza existența islamului de stânga.

Într-o postare care se prezintă ca o actualizare sub semnul „verificarea faptelor”, Franceinfo a postat un articol al lui Clément Viktorovitch, specialistul său în „decriptarea discursurilor politice” dedicat cuvântului „woke”. După ce a remarcat că mai mulți miniștri ai actualului guvern francez, precum și fostul prim-ministru Édouard Philippe, au atacat „cancel culture” și „wokismul”, academicianul vrea să explice originea cuvântului și se răfuiește cu cei care îl folosesc.

„Trezit”

Are dreptate când afirmă că acest adjectiv, derivat din argoul americanilor de culoare, a fost folosit în primele zile ale mișcării Black Lives Matter și că apoi a fost răsturnat în mod critic de oponenții intelectuali ai „luptătorilor justiției sociale” care terorizează campusurile nord-americane. Am putea reda cât mai exact sensul cuvântului woke prin laboriosul participiu trecut „conștientizat”, folosit anterior în vocabularul stângist. El îi desemnează, de fapt, pe cei care, printre minoritățile etnice, sexuale, religioase etc. au devenit conștienți de opresiunea la care ar putea fi supuși și rămân „în alertă”, mobilizați pentru a lupta.

Citește mai mult pe site-ul SmartRadio.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top