De ce China vrea să zdrobească piața criptomonedelor

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Puterea crescândă a Chinei de a stăpâni exploatarea monedelor digitale a fost declanșată de îngrijorarea că practica a stârnit o creștere a extracției ilicite de cărbune, subminând obiectivele ambițioase de mediu ale președintelui Xi Jinping.

Creșterea consumului de energie electrică de la serverele care stau la baza Bitcoin și a altor criptomonede a fost un factor cheie în spatele creșterii cererii de cărbune în China continentală.

Această creștere i-a determinat pe unii producători să repornească unele mine, fără aprobarea oficială. Guvernul central al Chinei a impus o interdicție strictă asupra schimburilor de active digitale și a descurajat mineritul cripto de ani de zile.

Aproximativ 65% din extracția mondială de Bitcoin a avut loc în China din aprilie 2020, potrivit unei estimări a Universității din Cambridge.

Preocupările crescânde cu privire la efectele de impact asupra mediului – gigantul asiatic, pus sub presiune, este printre cei mai mari poluatori globali –  ajută la explicarea motivului pentru care Comitetul de stabilitate financiară și dezvoltare a Chinei a declarat că va reprima criptarea minieră și tranzacționarea, ceea ce înseamnă una dintre cele mai puternice condamnări asupra ecosistemului criptografic.

Doi iepuri dintr-o lovitură

Potrivit unor surse, citate de Al Jazeera, noi măsuri represive sunt pregătite de Administrația Națională a Energiei din China și Comisia pentru Dezvoltare și Reformă.

Numai regiunea Xinjiang reprezintă aproape 36% din capacitatea minieră a Bitcoin. Dar îndepărtarea pieței cripto de consumul de cărbune nu este o misiune ușoară, mai ales în perioadele de redresare economică post-Covid, când cererea de energie a explodat în China și în lume.

Xi Jinping lovește piața cripto cu două scopuri. În primul rând, consolidează poziția Chinei în rândul statelor care vor să atingă neutralitatea carbonului înainte de 2060, respectând Convenția-cadru a Acordului de la Paris.

Sunt printre temele pe care liderul de la Beijing le-a expus la summitul climatic din aprilie – organizat de președintele SUA, Joe Biden.

În al doilea rând, controlul monedelor virtuale și a pieței lor este un obiectiv durabil al lui Xi.  Recenta decizie de interzicere a tuturor tranzacțiilor financiare legate de criptomonede este o reiterare a politicilor din 2013 și 2017. Pentru un guvern chinez care vrea să țină în frâu activele digitale, minerii cripto reprezintă o țintă  care trebuie eliminată, notează Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top