Decizia CCR a fost transformată în lege. Motivarea sentințelor penale se face în ziua pronunțării

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Sentințele în procesele penale vor trebui pronunțate în același timp cu motivarea. Senatul a adoptat o modificare la Codul de procedură penală, bazată pe decizia Curții Constituționale.

Senatul a adoptat marți, 4 mai, modificările propuse de PNL și USR-PLUS la Codul de procedură penală (Cpp). Conform noilor prevederi, judecătorii vor trebui să pronunțe o soluție, într-un proces penal, într-un termen maxim de 120 de zile de la dezbatere. Mai mult, în aceeași zi, instanțele au obligația să motiveze decizia pe care au luat-o.

Inițial, proiectul stabilea ca termen maxim de pronunțare 90 de zile, dar judecătorii au avertizat că acesta este prea strâns. Ei au solicitat extinderea sa până la cinci luni, pentru pronunțarea deciziei din momentul încheierii dezbaterilor în proces. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit, însă, cu o soluție de mijloc, și anume cea de 120 de zile, iar aceasta a fost însușită de comisia juridică a Senatului.

Senatorii au votat inițiativa care a fost depusă în urmă cu o săptămâna în Parlament și care a trecut de Comisia juridică în regim de urgență. Au fost înregistrate 89 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 42 de abțineri.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, iar forul decizional va fi Camera Deputaților.

Curtea Constituțională a clarificat situația

Curtea Constituțională a clarificat această problemă care a fost reclamată de mai mulți ani. Faptul că motivarea sentințelor penale era întârziată de judecători, iar condamnații erau duși la închisoare fără să aibă posibilitatea unor căi extraordinare de atac sau chiar fără să știe motivele pentru care a fost luată o anumită decizie.

Conform Curții Constituționale, fără motivare, condamnații nu mai pot fi duși la închisoare.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au luat pe 7 aprilie, o decizie care a clarificat această situație în dosarele penale. Aceștia au admis excepțiile de neconstituționalitate în cazul a trei articole din Codul de Procedură Penală.

CCR a constatat necesitatea existenței motivării în fapt și în drept a unei hotărâri judecătorești, la data pronunțării, lipsa acestei motivări reprezentând o încălcare a Constituției.

Ce prevede legislația penală în prezent

Până în prezent, Cpp prevede că decizia se pronunță în maximum 15 zile de la încheierea deliberărilor, iar motivarea se publică în 30 de zile de la pronunțare. Au existat, însă, cazuri când motivarea unei decizii a întârziat chiar și mai mult de un an și jumătate.

Avocații care au reprezentant persoane acuzate în dosare penale au reclamat faptul că redactarea ulterioară a motivării îl prejudiciază pe cel condamnat de dreptul la o cale extraordinară de atac imediată, relatează Evenimentul Zilei.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top