Ministrul Justiţiei, Stelian Ion (USR) pune presiune pe CSM şi Inspecţia Judiciară, pentru a-şi apăra fanii magistraţi

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Exact în ziua în care Secţia pentru judecători a CSM dezbatere solicitarea Inspecţiei Juridiciare de suspendare din funcţie a unor judecători care au avut postări şi comentarii politice şi jignitoare pe reţelele de socializare, ministrul Justiţiei le cere magistraţilor să nu tacă. Coincidenţă sau nu, magistraţii cercetaţi de Inspecţia Judiciară, în urma dezvăluirilor STIRIPESURSE.RO, sunt susţinători ai ministrului Justiţiei.

  • Context: Inspecţia Judiciară solicită Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcţie a unor judecători, pe perioada cercetării disciplinare. Ancheta disciplinară a fost iniţiată ca urmare a publicării de către STIRIPESURSE.RO a serialului „Justice leaks”, cu imagini de pe grupul de Facebook „Forumul Magistraţilor” şi de pe un grup de Whatsapp al unei asociaţii profesionale a procurorilor. Vizaţi de cererea de suspendare din funcţie sunt judecătorii Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, de la Curtea de Apel Bucureşti, Laurenţiu Grecu, de la Tribunalul Mehendinţi, şi Alina Gioroceanu, de la Tribunalul Olt. Judecătorii vizaţi de cererea de suspendare apar în imaginile publicate de STIRIPESURSE.RO purtând conversaţii cu un caracter politic, atacând şi jignind colegi magistraţi. Erau atacaţi, printre alţii, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, iar Stelian Ion era lăudat.

„În ultimii ani, luările de poziţie curajoase ale magistraţilor pe tema modificărilor Legilor Justiţiei şi a legislaţiei penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept şi ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă. Presiuni asupra magistraţilor sau intimidări menite să îi descurajeze în a se mai exprima liber în privinţa problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toţii să tăcem şi să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica şi ne vor copleşi”, a scris ministrul Justiţiei, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că în proiectele de modificare a Legilor Justiţiei a propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraţilor.

„Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiţiei să poată exercita acţiunea disciplinară împotriva magistraţilor. De asemenea, deşi am primit, la rândul meu, unele critici la adresa activităţii de ministru din partea unor magistraţi, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut şi să recepţionez ideea. Nu putem sta cu urechea lipită de uşă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistraţii şi nu putem tolera ca societate ca magistraţii să fie urmăriţi, filaţi în timpul lor liber”, a subliniat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei îi roagă pe magistraţi „să nu tacă şi să nu se teamă”. „Să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă, dar şi să vorbească despre problemele şi pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru şi limbaj elegant, aşa cum le stă bine unor magistraţi”, a mai transmis ministrul Justiţiei.

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

JUSTICE LEAKS, episodul 3

Sursa: Știri pe surse.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top