Deși restrâng drepturi și libertăți fundamentale, hotărârile CNSU nu au fost publicate în Monitorul Oficial

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


De la începutul pandemiei, se anunță restricții, noi reguli pe care suntem obligați să le respectăm. Toate acestea sunt decise, după cum bine se știe, de CNSU și guvern.

Pentru ca toate aceste decizii și hotărâri să fie valabile, este obligatoriu ca ele să fie publicate în Monitorul Oficial. Altfel, ele nu există și, în consecință nu pot fi aplicate.

Traseul documentelor oficiale este clar precizat în Constituția României. CNSU, prin nepublicarea actelor oficiale, a comis o ilegalitate și „aprinde” încă un scandal la cel mai înalt nivel

„Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate”, se arată în Constituția României, art 108 (4).

Potrivit unui răspuns oficial a Monitorului Oficial, CNSU a publicat doar o singură hotărâre: cea din din 14 mai 2020, a cărei valabilitate a încetat în 18 mai 2020.

Vinovați pentru această situație creată din inconștiență, neglijență sau neștiință sunt vinovați conducătorii Comitetului Național pentru Situații de Urgență: Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Situația a fost observată și de Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu că niciuna din cele 20 hotărâri emise de CNSU în toată această perioadă nu a fost publicată în Monitorul Oficial, încălcându-se astfel Constituția.

Renate Weber, printr-o adresă oficială, a cerut explicații premierului Cîțu privind această situație de ilegalitate a documentelor oficiale.

Renate Weber a cerut autoritatilor sa asigure medicilor echipamentele de protectie necesare desfasurarii activitatii lor
Renate Weber

Nefiind publicate nicăieri nu știm ce conținut au. Mi se pare incredibil că discutăm de România digitalizată şi să se prevadă că unele acte în loc să fie publicate pe Monitorul Oficial sunt publicate pe site-uri. Am aflat cu stupoare că sunt şi ordine de ministru care sunt aplicate şi nu sunt publicate„, a declarat Renate Weber la Antena 3.

Weber a precizat că publicarea în Monitorul Oficial este obligatorie pentru intrarea în vigoare a unui act normativ, asigurându-se accesul publicului la conținutul ei.

Deși nu au fost publicate în Monitorul Oficial, efectele acestor decizii se resimt în societate. Ceea ce este total ilegal.

Și avocatul Gheorghe Piperea a reacționat la această situație.

Gheorghe Piperea

„În poză este o adresă oficială a Monitorului Oficial către o persoană fizică, în care se confirmă că, în perioada pandemiei, o singură hotărâre a CNSU a fost publicată în M.Of., mai pecis, cea din 14 mai 2020, care și-a încetat efectele în 18 mai 2020, adică, după doar patru zile.

Nicio altă hotărâre a CNSU, nici măcar cele cu efecte directe, nu au fost publicată în M.Of., pentru simplul motiv că nu au fost trimise la publicare. Așa au considerat Orban, Cîțu și Arafat că e bine.

Culmea ironiei negre birocratice este că trei hotărâri ale CNSU cu efecte directe în societate, cele cu nr. 12-14 din 2021, nu sunt publicate nicăieri. Publicul nu știe nici măcar ce conțin aceste hotărâri. Cu toate acestea, sunt luate măsuri în baza lor, inclusiv amenzi sau închideri de afaceri pe motiv că nu respectă dispozițiile acestor „hotărâri”.

Repet cea am spus aseară – un act normativ care nu este publicat în M. Of. nu există.

PS Un cititor al acestei pagini îmi atrage atenție că niciuna dintre aceste hotărâri ale CNSU si, culmea, nici HG – urile pandemice, nici măcar cele privitoare la prelungirea la nesfârșit a stării de alertă, nu sunt supuse avizului prealabil al Comitetului Economic și Social, ceea ce este obligatoriu conform legii. Reamintesc că CCR a declarat neconstituționale în întregime legi sau ordonanțe de urgență care nu aveau acest aviz prealabil al CES, inclusiv legi de protecție a consumatorilor contra abuzurilor băncilor.

PPS Și cică să ne încredem numai în știri și informații oficiale. Care știri oficiale, băh, alea care nu respectă arhitectura instituțională a Statului român?”, a scris Gheorghe Piperea pe Facebook.

Sursa: Qmagazine

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top