După ce ani de zile a denunțat votul pe ulei și zahăr, omul companiilor farmaceutice din România, Vlad Mixich, propune stimularea vaccinării cu bani

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Până mai ieri, influencerii deplângeau faptul că există o categorie de români „care au votat cu burta și buzunarul, nu cu creierul sau inima”, după cum scria Cristian Tudor Popescu.

„Mituiți fie cu ulei, zahăr, făină, mici și bere, fie cu promisiuni de mărire a salariilor și pensiilor, au contribuit întotdeauna semnificativ la ce a fost mai rău în rezultatul alegerilor”, scria CTP acum doi ani.

Totuși, nu este nicio problemă când același sistem de „motivare” ar fi aplicat în cazul vaccinării.

Astfel, doctorul Vlad Mixich, fost consilier al lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății propune două soluții pentru accelerarea campaniei de vaccinare: oferirea de stimulente materiale sau financiare și condiționarea accesului la anumite „experiențe” sociale de actul vaccinării.

Legat de prima variantă, acesta spune că, deși pot interveni anumite probleme de etică, stimularea vaccinării prin premii este deja practicată în străinătate și chiar în unele județe din România.

„Deja larg practicată în Statele Unite (New York, Ohio, Virginia, etc), au început să apară și la noi: tombole pentru cei care se vaccinează în Bacău, Ialomița, Dâmbovița, cu premii de la tablete până chiar la o Dacie Logan. Soluția aceasta e favorizată mai degrabă de economiști, dar mai puțin de specialiștii în sănătate publică din motive etice și pentru că astfel de stimulente au efecte pe termen scurt dar pot submina o strategie de vaccinare pe termen lung (asta dacă ai o astfel de strategie, altfel nu prea ai ce submina). E o soluție pragmatică, chiar dacă cu oareșce semne de întrebare etice.”, spune Vlad Mixich.

În ciuda problemelor evidente de etică, jurnalistul nu vede nici o problemă în a doua sa propunere, justificând cu cinism ideea obligativității în mediul social a vaccinării.

„Companii care cer angajaților să se vaccineze Covid dacă vor să vină la serviciu: asta se întâmplă încă dinaintea pandemiei Covid în SUA de exemplu, pentru anumite tipuri de vaccinuri (fenomen larg întâlnit în special în campusurile medicale). Dacă vrei să călătorești nestingherit e obligatoriu să faci vaccinul: și asta se întâmplă dinaintea pandemiei Covid pentru anumite țări. Vrei la meciuri sau la concerte? Doar vaccinat.

Evident că este posibilă și o combinație între cele două tipuri, dar trebuie să fie ceva. Cel mai rău e să lași lucrurile la voia întâmplării sau să te limitezi la comentariile clasice de tipul ‘domne, nu se comunică domne bine’ sau ‘românii e proști și needucați’. Am trecut deja de acel punct în care videoclipurile care îndemnau la vaccinare erau eficiente: ele ar fi fost bune prin decembrie-ianuarie, când puteau seta discursul public. Acum e deja prea târziu pentru așa ceva, suntem pur și simplu în altă etapă.”, scrie acesta.

Sursa: R3 Media

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top