Elveţia adoptă iniţiativa care interzice burqa în spații publice, cu o majoritate relativ restrânsă

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Elveţienii au votat duminică, cu o majoritate restrânsă, în favoarea interzicerii ascunderii feţei, un semnal împotriva islamului radical, potrivit susţinătorilor acestei iniţiative, considerată xenofobă şi sexistă de alţii.
Acest text, propus iniţial de partidul populist de dreapta UDC, a obţinut 51,21% din voturi şi o majoritate a cantoanelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate de guvernul federal, transmit AFP, Reuters și Agerpres.

El a fost susţinut de mişcarea feministă şi de o parte dintre alegătorii stângii laice.

„Noi ne bucurăm. Nu vrem să existe un islam radical în ţara noastră”, a afirmat preşedintele UDC din Elveţia, Marco Chiesa, la canalul Blick.tv.

Textul nu evocă nici burqa – un veşmânt din pânză care coboară din cap până în picioare, prevăzut cu o fantă în dreptul ochilor – şi nici niqab-ul – un veşmânt care acoperă integral corpul şi faţa cu excepţia ochilor, dar afişele campaniei pentru referendum nu lasă loc îndoielilor asupra obiectivului acestuia.

Votând împotriva purtării vălului integral în spaţiul public, Elveţia se alătură Franţei, Austriei, Bulgariei, Belgiei şi Danemarcei, după ani de dezbateri.

Va fi deci interzis de acum înainte să se acopere complet faţa în public – ceea ce este valabil de asemenea şi pentru manifestanţii cu cagule – dar sunt prevăzute şi excepţii, ca pentru lăcaşele de cult de exemplu.

Pe de altă parte, elveţienii s-au mai pronunţat și în favoarea unui acord comercial cu Indonezia (52%), dar au respins categoric introducerea Identificării electronice (eID) gestionate de mediul privat pentru ameliorarea tranzacţiilor online, notează HotNews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top