Erdogan a pus ochii pe Moldova? Acțiunile care arată intențiile venite din Turcia

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Un articol din presa pro-guvernamentală turcă ar trebui să pună Republica Moldova în gardă. Președintele Erdogan s-a întâlnit la Ankara cu Irina Vlah, bașkanul regiunii autonome Găgăuzia.

Erdogan a pus ochii pe Moldova? O atenție prea mare a lui Recep Erdogan față de țările care se aflau odinioară sub dominația Imperiului Otoman nu e de bun augur. O demonstrează implicarea militară a Turciei în războaiele din Siria, Libia sau Nagorno=Karabakh. Tocmai de aceea, trebuie privită cu atenție relația cam strânsă dintre autoritățile de la Ankara și regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova.

Erdogan a pus ochii pe Moldova?

Potrivit Daily Sabah, “sprijinul Turciei pentru Găgăuzia Moldovei este de neprețuit, a declarat luni guvernatorul regiunii autonome, Irina Vlah, subliniind relații bilaterale strânse bazate pe prietenie sinceră și respect reciproc.

Vlah a declarat pentru Agenția Anadolu, înainte de întâlnirea cu președintele Recep Tayyip Erdoğan Vlah, că va evalua împreună cu partea turcă un proiect de construcție de școli industriale. Se așteaptă ca  aceste instituții să contribuie atât la educația inginerilor, cât și la dezvoltarea industriei din regiune.

Vlah a spus că astfel de proiecte sunt importante pentru a ajuta la îmbunătățirea populației în scădere a regiunii, deoarece tinerii migrează și zona se confruntă cu rate scăzute ale natalității. Trebuie să se asigure condițiile necesare pentru ca tinerii să-și poată îmbrățișa patria, să-și vadă viitorul acolo, să lucreze acolo și să își întemeieze o familie, a adăugat ea.

Subliniind legăturile în creștere cu Turcia, Vlah a spus: “Mulțumită președintelui Recep Tayyip Erdoğan, relația noastră cu administrația turcă este foarte caldă și se bazează pe prietenie sinceră și respect reciproc. Prin urmare, suntem foarte recunoscători pentru el. Suntem norocoși să fim colaborând cu Erdoğan și echipa sa. Cooperarea noastră a dar rezultate. ”

Erdogan a pus ochii pe Moldova? Bașkanul umblă cu pâra la sultan

Înr-adevăr, exporturile din Găgăuzia către Turcia au crescut cu 62,7% în ultimii cinci ani.

Dar aici nu e vorba numai de relații economice. Vlah a folosit prilejul pentru a se plânge lui Erdogan și presei turce și de alte probleme. Astel, Vlah a spus că unele dintre legile Republicii Moldova îngreunează funcționarea regiunii.

“Constituția Republicii Moldova nu garantează drepturile autonome ale regiunii și unele legi regionale contrazic legile naționale, a spus guvernatorul, adăugând în același timp că lupta lor pentru protejarea drepturilor lor politice, economice, sociale și culturale continuă.

Vrem ca regiunea autonomă Găgauiza să fie recunoscută de Chișinău ca o regiune deschisă cooperării pentru îmbunătățirea condițiilor socioeconomice din țară și a nivelului de bunăstare al oamenilor”, a explicat Vlah.

Limbajul este esențial pentru identitatea găgăuză și Vlah a spus că au încercat să creeze condițiile necesare pentru învățarea limbii lor turcești.

Erdoğan a vizitat regiunea autonomă găgăuză ca parte a vizitei sale oficiale în Moldova în 2018 și a subliniat importanța legăturilor istorice și culturale dintre poporul turc și găgăuzi.
Mai mult, anul trecut, Turcia a deschis un consulat în Comrat, capitala Găgăuziei Moldovei, devenind prima țară care a făcut acest lucru, scrie Daily Sabah, conform EVZ.ro.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top