Europa, forțată să deschidă granițele puhoiului afgan

Romania Info se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact direct cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


În condițiile în care Washingtonul a anunțat că este gata să-și mențină prezența diplomatică pe aeroportul din Kabul și după data de 31 august, cu condiția ca situația din capitala afgană să rămână „sigură”, întrebarea care se pune este cum va reacționa UE la puhoiul care stă să năvălească peste granițele sale. În tot acest timp, Casa Albă nu a avansat deloc cu privire la natura viitoarelor sale relații diplomatice cu talibanii, dar Uniunea Europeană deja a transmis că este gata „să vorbească cu ei”. Cu noii lideri ai Afganistanului.

După două decenii de așa-zise încercări de a cuceri tabăra talibană, puterile occidentale se văd acum puse în fața unei dificile alegeri, aceea de a stabili relații cu grupul fundamentalist care guvernează acum Afganistanul. David Sassoli, președintele P.E. și, deci, o voce de luat în seamă la Bruxelles, s-a grăbit să anunțe că Europa este obligată să-și deschidă granițele în fața refugiaților afgani. Cu alte cuvinte, linia a fost trasată, iar calea trebuie urmată fără crâcnire.

În plan internațional, insurgenții talibani par, deja, să aibă parte de o primire mai caldă decât în timpul primului lor regim, considerat a fi unul extrem de brutal (1996-2001). Rusia, China și Turcia au salutat primele declarații publice făcute de șefii talibanilor.

Poziția Casei Albe, decisivă și nu prea

Americanii negociază cu talibanii „calendarul” evacuărilor din Kabul. Între timp, la nivel oficial, Casa Albă spune că va aștepta până să facă o declarație oficial. Washingtonul își propune să judece acțiunile viitoare ale talibanilor, în special cele cu privire la respectarea drepturilor omului. Abia după aceea va decide cu privire la natura viitoarelor lor relații diplomatice. „Talibanii vor trebui să arate restului lumii cine sunt ei”, a subliniat consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan. „Bilanțul nu este bun, dar este prematur să spunem acum ce va fi în viitor”.

Cu toate acestea, Washingtonul se declară gata să-și mențină prezența diplomatică pe aeroportul din Kabul și după termenul limită din 31 august, cu condiția ca situația din zonă să fie „sigură”.

Canada nu negociază cu talibanii

La începutul acestei săptămâni, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a recunoscut: „Talibanii au câștigat războiul. Deci, va trebui să vorbim cu ei”. În schimb, Canada nu va recunoaște guvernul taliban. Premierul Justin Trudeau a anunțat că țara sa „nu are nicio intenție de a recunoaște un guvern taliban”.

În Marea Britanie, care a urmat calea americanilor și și-a retras trupele cantonate în Afganistan, ministrul de Externe, Dominic Raab, a recunoscut că, „în mod normal, Londra nu ar lucra cu talibanii”. Dar, cum în Qatar se desfășoară negocieri pentru a obține un guvern cât mai reprezentativ al întregii societăți afgane, poziția Marii Britanii s-a …nuanțat: „Vrem să evaluăm dacă există posibilitatea de a modera tipul de regim pe care îl vedem acum. Azi, talibanii sunt la putere și trebuie să ne ocupăm de această realitate”.

Doar trei țări din comunitatea internațională au recunoscut și anterior regimul taliban – Pakistan, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top