Europol și Agenția Mondială Antidoping își dau mâna împotriva dopajului din sport

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Europol și Agenția Mondială Antidoping (WADA) au semnat un memorandum de cooperare astfel că vor lupta împreună împotriva producției și distribuirii ilegale a substanțelor dopante și împotriva utilizării acestora în competițiile sportive.

Potrivit unui comunicat de presă al Europol, producția și distribuția ilegală de substanțe dopante aduc profituri ilicite semnificative grupurilor de criminalitate organizată. Aceștia folosesc adesea aceste profituri pentru a alimenta alte activități infracționale, cum ar fi producerea și traficul de medicamente ilegale și necorespunzătoare și droguri sintetice.

„Substanțele dopante nu numai că corup competițiile corecte, ci pun în pericol sănătatea sportivilor, deoarece infractorii produc adesea substanțe dopante ilegale în laboratoarele subterane fără cerințe de igienă în timp ce utilizează materii prime periculoase și necorespunzătoare. Aceste substanțe dopante ilicite otrăvesc jucătorii din toate sporturile: de la sportivi de pistă, bicicliști profesioniști, schiori și halterofili până la culturisti amatori”, se arată în comunicat.

Europol reamintește că WADA joacă un rol semnificativ în combaterea utilizării substanțelor dopante de către sportivi, atât în ​​competiție, cât și în afara acesteia. Cooperarea strânsă între forțele de ordine și organismele de reglementare a dopajului este esențială pentru abordarea acestui domeniu al criminalității organizate, asigurându-se că competițiile sunt corecte și protejând sănătatea și bunăstarea sportivilor.

Mai multe investigații susținute de Europol au descoperit că utilizarea substanțelor dopante pentru a influența rezultatul competițiilor sportive profesionale este un fenomen recurent. Prin combaterea grupurilor de criminalitate organizată implicate în corupția sportului și producerea, traficul și utilizarea substanțelor dopante, Europol contribuie la integritatea sportului, la competiții corecte și transparente.

La semnarea Memorandumului de înțelegere, directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, a declarat: „Pentru a extinde lupta globală împotriva producției și traficului de substanțe dopante și utilizarea acesteia pentru corupția competițiilor sportive corecte, Europol își consolidează cooperarea cu jucătorul principal în lupta împotriva dopajului în sporturile din întreaga lume. Noul acord se va concentra pe schimbul de cunoștințe și expertiză, consolidarea capacităților și colaborarea suplimentară între Europol și Agenția Mondială Antidoping”.

Președintele WADA, Witold Bańka, care a semnat Memorandumul de înțelegere în numele WADA, a declarat: “Oamenii legii și alte agenții guvernamentale au puterea de a ataca sursa și furnizarea de substanțe ilegale, pe care sportul nu le are, precum și puterea de a căuta și reține pe cei suspectați de infracțiuni. În mod egal, WADA primește informații și dezvoltă expertiză care poate fi utilă poliției în investigațiile lor penale. Prin parteneriate precum acesta, ne asigurăm că cooperarea dintre aceste două grupuri continuă să se întărească pentru binele unui sport curat. WADA este foarte recunoscătoare Uniunii Europene pentru entuziasmul său continuu și disponibilitatea de a-și uni forțele cu WADA în acest mod”, scrie România Liberă.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top