În Franța se poate: taxarea BigTech a adus 375 milioane de euro

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


375 milioane de euro: atât a încasat fiscul francez în 2020 de pe urma impozitării Gafa – giganții tehnologici Google, Amazon, Facebook și Apple. Ceea ce la început părea de domeniul fantasticului, iată că a început să dea și roade.

Potrivit Direcției Generale a Finanțelor Publice(DGFiP), suma a crescut față de anul trecut:  în 2019, acest impozit de 3% pe cifra de afaceri a giganților digitali, implementat de mai multe țări în așteptarea impozitării internaționale în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), a adus statului francez 277 milioane de euro.

Odată ce noul sistem fiscal va fi pus în aplicare, în jurul anului 2023, taxele digitale naționale vor fi eliminate treptat. Acestea sunt în special cele impuse de Italia, Spania sau Franța.

“Această taxă internațională ar putea intra în vigoare în 2023, dacă nu va fi blocată de Senatul SUA.Vom încerca să convigem administrația Biden să subscrie la această impozitare în termenii definiți de OECD, altfel va trebui să ne întoarcem la o soluție europeană,” a declarat ministrul economiei, Bruno LeMaire.

“Toată lumea vede că datorită acestei crize sanitare, marii câștigători sunt giganții digitali, că ei sunt cei care au obținut cele mai mari profituri în timpul pandemiei de coronavirus. Prin urmare, implementarea impozitului digital la scară largă este necesar și echitabil”, a adăugat el.

Impozitul Gafa a făcut din Franța una dintre primele țări care impozitează cifra de afaceri a giganților digitali. Taxa se adresează companiilor companiilor care realizează o cifră de afaceri din activitățile de peste 750 de milioane de euro la nivel mondial, inclusiv 25 de milioane de euro care pot fi atașați utilizatorilor din Franța.

Măsura, care a fost aspru criticată la Washington, a fost adoptată în cele din urmă de Parlamentul francez în iulie 2019. Washingtonul și directorii corporațiilor din IT au lucrat împreună pentru a stopa ofensiva fiscală declanșată la nivel global împotriva Google&co. Pe scurt, Casa Albă s-a făcut luntre și punte pentru a sprijini Silicon Valley în fața tuturor celor care au cerut suprataxarea giganților Big Tech. Dacă la începutul anului explodaseră știrile despre cum alde Facebook și Amazon vor  fi puse la colț, de ceva vreme UE joacă în „Tăcerea mieilor”. De fapt, cam de când a plecat Joe Biden de la summit-ul comun UE-NATO, acolo unde optica politicii fiscale europene a luat o întorsătură neașteptată.

Potrivit finanțiștilor europeni, sectorul tehnologic a crescut atât de mult încât a devenit un catalizator în perturbarea întregului sistem fiscal internațional. Însă Joe Biden a avut grijă să ferească giganții Big Tech de controlul (și suprataxarea) europenilor; mega-profiturile din publicitatea online (și din alte servicii digitale) sunt „parcate” în regimuri cu fiscalitate scăzută, precum Irlanda și Luxemburg. Acum, se vorbește despre o revizuire fiscală globală cuprinzătoare, ale cărei efecte vor fi resimțite în aproape toate industriile și capitalele din întreaga lume. Dar până acolo mai e cale lungă, iar coloșii din Silicon Valley știu că încă mai pot câștiga bani frumoși de pe piața europeană.

„Să fim sinceri. Nu este vorba că sunt companii din IT, ci că sunt companii americane. Se întâmplă să existe o singură industrie, care este foarte mare și de succes, și importantă, dar și profitabilă, și care este aproape exclusiv americană”, a pus punctul pe i un consilier democrat de la Casa Albă, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul.

Sursa: Național

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top