Ion Cristoiu: USR-Plus seamănă cu mișcarea legionară, nu vor nici lege și nici democrație! România este în avangarda chinezismului

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


AM STAT LA INTERNAT ȘI-AM ÎNVĂȚAT LA CANTINĂ, PENTRU GENERAȚIA MEA ȘCOALA A FOST VITALĂ.

USRPLUS ARE ELECTORAT FANATIC ȘI SPRIJIN DE PRESĂ SIMILARE CU CELE ALE MIȘCĂRII LEGIONARE.

USRPLUS AU SUSȚINĂTORI TINERI CĂRORA NU LE MAI PLACE DEMOCRAȚIA.

PANDEMIA A INSTALAT MODELUL CHINEZESC, NEDEMOCRATIC, IAR ROMÂNIA ESTE ÎN AVANGARDA ACESTEI TENDINȚE.

IOHANNIS NU ACȚIONEAZĂ DE LENE, IAR PSD ȘI PNL SE VOR OFILI.

Cozmin Gușă: Suntem în acest moment în legătură directă audio, video cu Ion Cristoiu care pare în formă, așa, din câte-l cunosc eu. Văd că a început lunea în forță și uite o să vin și eu cu o întrebare de natură să-l pună în dificultate pe Ion Cristoiu. Apropo de aniversarea de azi, ce făceați în 1961 când ați auzit că Iuri Gagarin, un cosmonaut sovietic, a ajuns primul om în spațiu?

AM STAT LA INTERNAT ȘI-AM ÎNVĂȚAT LA CANTINĂ, PENTRU GENERAȚIA MEA ȘCOALA A FOST VITALĂ.

Ion Cristoiu: Nu știu, cred că eram la liceu, la Internat și nu cred că aveam grijă de Iuri Gagarin, pentru că, chiar eram la Internat și să știți că dimineața ne duceam cu rândul la școală. Aveam un pedagog cu o vargă și eram elevi de liceu, era o distanță de vreo 800 de metri până la liceu și ne duceam cu rândul. Că mergeam acolo în șir organizat, nu ne duceam când voiam noi.

Cozmin Gușă: Unde era Internatul, că dumneavoastră v-ați născut la Găgești, Vrancea?

Ion Cristoiu: Deci Internatul era la Panciu, eu fiind, nu eram săraci, eram mijlocași și una din condițiile ca să mă țină la liceu era să am bursă. Și bursa consta în a sta la Internat și a mânca la Internat. Din clasa a VIII-a, până într-a XI-a am stat la Internat, liceul era la Real, dar totuși am luat la Galați, pe regiune, Premiul Întâi la Concursul de Română, ca să vedeți. Dar am trăit la Internat, ședeam la Internat, și veneam eventual sâmbătă acasă. Dar la Internat era chiar…

Cozmin Gușă: Armată.

Ion Cristoiu: Da, nu era foarte interesant pentru că era sub formă așa de casă vapor, mai multe camere. Cei din clasa a VIII-a intram în prima cameră, apoi când eram într-a IX-a în a doua și la a XI-a era ultima cameră unde puteam intra pe fereastră. Că deja în clasa a XI-a nici pedagogii nu se mai legau de noi. Mâncam la cantină, studiam la cantină, obligatoriu. Deci după ce mâncam se ștergeau mesele și la meditații toată lumea. Adică, ne duceam să învățăm, dar învățam cu varga, nu așa. Om serios.

Cozmin Gușă: Ei, s-a văzut, domnul Cristoiu. N-ați dus-o ușor.

Ion Cristoiu: Ei, nu, am zis-o că de-aia am făcut eu liceul Real, dar totuși am terminat Bacalaureatul cu 10 la Română și cred că 9 și ceva la Matematică. Am fost un elev harnic iar cei din generația mea aveam,  din punct de vedere profesional, un destin clar. Școală elementară, imediat liceu, imediat facultate, imediat producție. Iar apropo de Vlad Voiculescu și restul, la ăștia vezi așa: școală n-a terminat-o, dar a luat nu ce diplomă sau doctoratul la Oxford. Și zici, băi, stai puțin, cum a ajuns el brusc la Oxford? E o modalitate. Dacă vrei să vezi, mai ales la USRPLUS biografia lor, ea se împarte pe mai multe țări. Spre exemplu la Bulai n-am reușit să deduc nimic legat de biografia școlară, pentru că unul ca el sare brusc la Norvegia, unde devine unul din ăștia care o fac pe faraonii, statuile vii. Eu am niște poze și note de călătorii cu Artiștii poporului în slujba trecătorului, am o întreagă colecție, de peste tot în lume, unii sunt faraoni, alții ce prind. Deci unul ca el este faraon pe-acolo, și de deodată se ajunge prin China, din China ajunge în Mongolia, deci este foarte greu să verifici pe unde-a fost. Pare o tipică pierdere de urme. Nu poți să-ți dai seama, adică bizarerii.

Eu m-am mirat și la ăsta la Voiculescu cu școala din Austria, dar la Cîțu e mai tare,  cică avea o pungă de plastic, s-a dus la New York și de acolo a ajuns la facultate. Adică, iertați-mă, nu pot înghiți așa ceva.

Cozmin Gușă: Și la Cîțu este foarte interesant că după ce-a stat vreo 8-9 ani pe bani mulți în America, a devenit consilierul președintelui Băncii Naționale a Noii Zeelande.

Ion Cristoiu: Ohooo, asta e și mai și. Dar cel mai tare mă amuză următorul lucru: deci, știți că presa românească o cultivă pe o domnișoară, Lasconi, Elena Lasconi. N-o știți, dar ea e primar la Curtea de Argeș și…

Cozmin Gușă: Da, și e prima la știri peste tot și tot ce face e mediatizat…

Ion Cristoiu: Da, dar prima la știri. Ultima știre – că eu am crezut c-a dispărut – era așa „Elena Lasconi – breaking news – vrea să facă un teatru cu elevi”. Păi zic, asta nu e știre, știre era dacă nu voia să facă, că tot e primar. Ei, ea are, domnul Gușă, un manager, care, potrivit CV-ului nu cred că există multinațională americană la care să nu fi lucrat: Google, Oracle. Și zice că avea salarii uriașe, că trăia bine și a venit și s-a înscris în USRPLUS de la Curtea de Argeș. Adică vine, din America, da, și de acolo a devenit city manager în Argeș. Acum, să mă ierte Dumnezeu că nu par patriot, dar dumneavoastră dacă ați fi în America, lucrați, nu știu, la Google, sunteți acolo șef, aveți mașini, deodată zici: „Băi, eu mă duc la Curtea de Argeș”?

Dacă ați observat și Cosette Chichirău, când te uiți zici a făcut, aia, aia, mă dar de ce n-a rămas în America la așa succes profesional. Totul e fals, bineînțeles.

Cozmin Gușă: Domnule Cristoiu dumneavoastră nu ați prea avut ocazia să discutați cu ei în interviuri, eu da, dar să știți că școlile astea ale lor sunt doar o poleială. Cultura lor generală, asta normală pentru un politician, pentru un parlamentar, așa cum am considera-o este vax albina, sunt foarte slabi. Eu am avut câteva călătorii și pe avion cu o parte dintre ei, m-am întâlnit și prin emisiuni, am mai stat și după emisiuni, inclusiv cu Bulai ăsta despre care vorbiți dumneavoastră. Nu au noțiuni elementare de politică, nu au noțiuni elementare de sociologie, nu știu istorie. Sunt foarte slabi, dar au poleiala asta cu școlile pe care le declară prin străinătate, unde cred c-au trecut ca rața prin apă.

Ion Cristoiu: Știți ce n-au?  Școala! Școala clasică este făcută să se așeze straturi, straturi. Facultatea de Filosofie, pe care eu am terminat-o în una din perioadele de liberalizare a lui Ceaușescu, l-am avut la Istoria Filosofiei pe D.D. Roșca. Până atunci fusese interzis. În anul I am făcut studii Presocratice, l-am studiat pe Schopenhauer, după asta am făcut Greacă Veche. Deci, școala făcută la noi, și nu care au făcut-o ei, te așază. Te învață să înveți. Asta puțină lume știe. Școala bună nu-ți dă doar informații, dar îți dă un nivel intelectual de unde poți ataca viața în mod serios.

USRPLUS ARE ELECTORAT FANATIC ȘI SPRIJIN DE PRESĂ SIMILARE CU CELE ALE MIȘCĂRII LEGIONARE.

Cozmin Gușă: Exista o filosofie a pregătirii în școală, care a dispărut după tot felul de reforme amatoristice. Eu tot timpul le fac o comparație, mă rog, și la copiii mei, și la studenți, le spuneam: băi, gândiți-vă, că pregătirea asta în trepte, pe semestre este asemenea pregătirii unui sportiv de performanță. Că și pe un sportiv de performanță, nu-l pui din prima să alerge 10.000 de metri, îl iei ușor și-n trepte, pentru că altfel el n-ar rezista din punct de vedere fizic. Tot la fel e și cu mintea umană și cu pregătirea. E bun exemplu ăsta. E bine că ați pornit cu Bulai pentru că eu voiam să vă provoc cu anormalitatea asta de comportament și secretomanie în interiorul Coaliției de guvernare, care bineînțeles că e motivată de băieții de la USRPLUS, ăia îi râcâie și noi vedem o impotență destul de mare la nivelul PNL-ului. UDMR-ul s-a prezervat acolo, nu face nimic nici într-o parte, nici în alta, își văd de treabă la ministerele lor. Liberalii tot urlă, dar nu sunt în stare să-i dea la o parte pluseriști. Presa, care era mută în alte condiții, presa asta plătită sau a serviciilor a început și ea să bată ca să le dea o mână de ajutor lui Iohannis, și lui Orban, să poată să-i dea jos pe ăștia de la USR, care sunt necorespunzători. Cum s-a ajuns aici atât de repede?

Ion Cristoiu: Coaliții de Centru-Dreapta au fost două până acum, asta e a treia. Cea mai bună, clar, a fost CDR-PD, cu UDMR în ʼ96. A venit apoi nu știu, mămăliga aia cu brânză, lapte și brânză, care s-a numit Alianța DA.

Cozmin Gușă: A fost alianța Alianța DA, plus PUR și UDMR.

Ion Cristoiu: Da, dar cea tipică, asemănătoare cu cea de acum, a fost CDR-PD-UDMR. Tensiunile s-au ivit între CDR și PD de-abia în decembrie ʼ97, când a dat un interviu Traian Băsescu. Traian Băsescu era un fel de Vlad Voiculescu al PD-ului.  Adică el e cel care l-a răsturnat până la urmă pe Ciorbea pentru că acea Coaliție trebuia să se rupă.

Așadar, foarte important ce spun eu acum. USRPLUS e un partid care nu poate fi comparat cu nici un partid de până acum, o spun la rece. În consecință, USRPLUS nu va putea să facă coaliție cu nimeni. Ori este singur la guvernare, ori este în Opoziție. Pentru că PNL și PSD sunt considerate partide tradiționale, acesta este un altfel de partid. Eu mereu l-am comparat, dar repet, nu negativ, ci ca trăsături, cu două formațiuni: cu Mișcarea Legionară și cu comuniștii. Repet, nu negativ.

Cozmin Gușă: Chiar vreau să vă rog să faceți această comparație cu Mișcarea Legionară, e foarte spectaculoasă. Mi-ați spus-o mie acum câteva săptămâni la telefon, dar vă rog, e foarte important să înțeleagă și ascultătorii, că e chiar potrivită.

Ion Cristoiu: Deci care era trăsătura Mișcării Legionare, că sunt doctor în Mișcarea Legionară.  Am vrut să scriu o carte, am studiat din Arhiva SRI, la vremea respectivă, acum sunt la CNSAS, cele 22 de volume și le-am și tras la xerox, plus c-am citit enorm despre această mișcare. Caracteristica acestei mișcări a fost un alt fel de politică. Ea a venit, ca și USRPLUS, pe fondul unei oboseli a românilor față de politica tradițională. A venit pe fondul crizei uriașe morale declanșate de eșecul guvernării țărăniste. Guvernarea țărănistă în ʼ29, când au câștigat cu 70%, a fost considerată o revoluție. Era după lunga guvernare, din ʼ22 până în ʼ28 a liberalilor, care părea de neclintit. Dacă nu murea Ionel Brătianu mai rămânea. Bun. Și-atunci, pe acest fond și pe fondul venirii lui Carol al II-lea care avea interesul să compromită toată clasa politică pentru a face el dictatură, a apărut o formațiune care se baza pe un electorat de credință, ce crede într-o idee. Asta este asemănarea și cu comuniștii autentici, nu ăștia pârliți, ilegaliștii să zicem, și cu USR de acum. Adică electoratul USRPLUS nu este un electorat de tip PNL sau PSD că azi votează, că trece unul de la PNL la PSD. Nu. Niciodată. Mișcarea Legionară și Comuniștii nu au avut traseism. Adică, nu există de la Legionari să se fi dus la Țărăniști sau invers. Și au fost expresia, eu compar foarte mult cu Mișcarea Legionară, a unor generații întregi, ivite după ʼ20, care nu mai aveau loc. E foarte important. Structurile tradiționale de funcționărime, de astea, erau ocupate de partidele tradiționale.  Și atunci această mișcare s-a bazat foarte mult pe idee, pe electorat fanatic. Trebuie să înțelegeți că în septembrie ʼ40 – eu compar mult USRPLUS și coaliția de acum cu Iohannis și ei, cu Guvernul format în 1940 –  era pe de-o parte Ion Antonescu, general, om vechi cu pregătire solidă, și au legionarii au venit cu miniștrii tehnocrați și cu  vicepremier Horia Sima, deci era împărțită puterea. Adică o parte o avea generalul, o altă parte o avea Mișcarea Legionară. Mișcarea Legionară nu avea nici o încredere în Ion Antonescu, îl considera om vechi. Ion Antonescu n-avea nici el vreo încredere în ei. Însă avantajul uriaș al Mișcării Legionare de atunci – dacă nu erau nemții, în ʼ41, ei câștigau Rebeliunea, dar au intervenit nemții în favoarea generalului – era așa: aveau presă! Dar, atenție, domnul Gușă, în timp ce PNL și PSD au presă plătită, între noi fie vorba, fripturistă, care oricând trece dincolo, USRPLUS are presă fanatică, așa avea și Mișcarea Legionară. Adică presa care sprijinea Mișcarea Legionară nu discuta despre alții. O altă caracteristică a Mișcării și care a intrat în conflict cu premierul Antonescu a fost legea. Ei au venit cu teza că fac Revoluție. Ați recunoscut USRPLUS aici, da? La un moment dat există o ședință a Consiliului de Miniștri, când studenții legionari au boicotat cursurile la Iași. Legionarii erau deja la putere. Și ministrul Educației Naționale, care era de la legionari, a zis în ședință: domnule eu îl dau afară pe Petre Andrei. Ion Antonescu a spus: „Cum să-l dai afară?”. „Păi e lege”. „Care lege?”

Nu mai lungesc, comparația e evidentă, deci cu ce-au venit legionarii, au venit și comuniștii, și încă o dată vin cu forța URSPLUS. Credința atât a membrilor cât și a electoratului pluserist este că ei sunt de partea bună a istoriei. Dumneavoastră nu știți ce devastator e lucru ăsta. Pe lângă așa ceva PNL-iștii par oameni de treabă, și PSD-iștii la fel.

USR-PLUS AU SUSȚINĂTORI TINERI CĂRORA NU LE MAI PLACE DEMOCRAȚIA.

Cozmin Gușă: Aș face o diferență și după aia vreau să vă provoc la două lucruri. Că e foarte important.

Dacă legionarii aveau credința că sunt de partea bună a istoriei, eu cred că ăștia de la USRPLUS au credința că sunt de partea la modă a istoriei.

Și apropo de asta, două diferențe specifice pe care doresc să le comentați, că tot ați început studiul ăsta.

1) Mișcarea Legionară avea ideologi sau simpatizanți de marcă, de la Mircea Eliade, până la Nae Ionescu, mă rog, în tinerețe, chiar și Cioran și alții erau simpatizanți, fervenți chiar. Ăștia de la USRPLUS, la care eu le zic neterminați, nu prea au. În afară de câțiva scârța-scârța pe hârtie, nu prea văd scriitori, câți or mai fi ei, sau analiști prestigioși care să-și asume pe față susținerea pentru ei.

Ion Cristoiu: În față, nu, în spate cred că mai sunt.

Cozmin Gușă: În spate, da, dar contează mai puțin.

2) A doua diferență: Mișcarea Legionară era dedicată clar naționalismului, patriotismului, pe când ăștia, ca diferență specifică, sunt dedicați internaționalismului, globalismului.

Aceste două diferențe vreau să le comentați.

Ion Cristoiu: Da, dar revin să zic că USRPLUS nu poate să facă alianță cu nimeni. El, oricum, guvernează independent de aliați, și am dat exemplul lui septembrie ʼ40. Deci când a venit Ion Antonescu a venit pe ideea trebuie să facem dreptate împotriva corupților. I-a arestat pe toți ăia ai lui Carol al II-lea, care, între noi fie vorba, făcuse crime împotriva Mișcării Legionare, da, și legionarii au început ei în forță.

Cozmin Gușă: Comparația este foarte nimerită și potrivită eu doar vreau să stabilim aici diferențele specifice ca să ne dăm seama pe ce se vor baza în viitor. Că, într-adevăr, ei nu sunt în stare să facă alianțe. Dacă Mișcarea Legionară, spre exemplu, ajunsese să aibă un puternic sprijin popular pentru că era cu România, cu ortodoxia, cu toate lucrurile astea, dumneavoastră vedeți vreun rezervor nou, în plus, pentru ca să sară de ăștia 10-12-15%?

Ion Cristoiu: Da. Nici nu vă imaginați câți, chiar și printre oamenii în vârstă sunt adepții lor. Din mai multe motive: adepții  USRPLUS sunt foarte mulți nostalgici ai lui Ceaușescu. Pentru că dacă ați observat chiar în februarie ʼ90, uite că după vremea aia eu am scris un articol, la vreme aia celebru, se numea „Autoritarism și parlamentarism” și era o discuție despre  CPUN-ul ăla, și acolo la CPUN, știți că se transmitea în direct, poporul era confruntat cu două puncte de vedere. Cu ăștia, Opoziția, care voia discuții și cu Iliescu care spunea: „Gata, am decis”. Și atunci să știți că trei sferturi din români erau de partea „hai, mă, să nu mai discutăm”. Nu știu dacă ați înțeles. Adică după 30 de ani de neputință a crescut în rândul tinerei generații o nostalgie după stilul Ceaușescu.

Acum foarte mulți tineri sunt adepți „domne ce să ne mai încurcăm, hai cu ranga pe ei”. Uitați-vă la Metrorex. Le-a plăcut. Să știți că la marea majoritate a românilor le-a plăcut „Gata, mă duc să dărâm”. Nu știu dacă ați înțeles.

Cozmin Gușă: Simbolul răngii.

Ion Cristoiu: Da. Încă o dată după 30 de ani de neputință. Zice „Bă, dar nu era mai bine pe vremea lui Ceaușescu făcea semn cu mâna și se rezolva”. Ei au intuit această chestie, au intuit că tocmai tinerele generații nu mai vor democrație. Pentru că identifică democrația cu neputința, cu slăbiciunea, cu corupția. Deci poate să vină unul să dea cu ranga, da? Cum să dai cu ranga? Stați un pic! Directorul Metrorex nici măcar nu se preocupa să-i convingă pe ăia, nu, el a zis „dăm cu ranga”.

PANDEMIA A INSTALAT MODELUL CHINEZESC, NEDEMOCRATIC, IAR ROMÂNIA ESTE ÎN AVANGARDA ACESTEI TENDINȚE.

Cozmin Gușă: Deci dumneavoastră ziceți, adică ați paria pe ideea în care trendul ăsta de imbecilizare a populațiilor din lume care s-a petrecut în ultimii 15-20 de ani va merge și cu dorința lor spre un autoritarism pe care ăștia de la USRPLUS sunt în stare să-l reprezinte?

Ion Cristoiu: Prin USRPLUS  România este în avangarda unei tendințe mondiale la ora actuală: nostalgia după modelul chinezesc.

Cozmin Gușă: A ajuns și România să fie într-o avangardă…

Ion Cristoiu: Prin asta! Pentru că la ora actuală pandemia, prin liderii lumii, a devoalat ce bun e modelul chinezesc. Au descoperit că poți să faci capitalism, dar cu bâta. Cine-și imagina? Anul trecut în februarie am scris ca prostul un articol când o să vină pandemia în Europa cum o să folosească europenii, democrația, mijloacele de închidere în casă ale chinezilor? Le-au folosit? Le-au folosit. Deja a început să apară această impresie la nivel mondial, bine domnule, dar până la urmă, care e problema cu modelul chinezesc?! Adică, cu capitalismul de stat, fără aia, fără aia. Nu rusesc, ăla chinezesc. Și atunci, și aici, eu asta am vrut să sesizez, pe fondul neputinței, pe fondul acestei teze că de 30 de ani n-am făcut mai nimic după Ceaușescu, vine un partid care are ideea să dăm cu ranga. Deci, care mai e povestea cu legea?

Cozmin Gușă: Am înțeles. Dar nu credeți că au acest succes – și prostia aia cu ranga a fost un succes de public – din cauza blegelii maximale a liderilor politici de la restul partidelor, inclusiv sau mai ales a PSD-ului. Adică ăștia, ditamai partidele, de două, de trei ori mai mari decât USRPLUS, și ăștia mai în vârstă, mai maturi, 50 și ceva de ani, 60 de ani, cum e mutu mai voinic pentru politică, se lasă la tupeul unora care-și permit să facă orice. Cât se mai lasă? Hai să mergem așa în continuare, și vă întreb cât se mai lasă ăștia din PNL?

Ion Cristoiu: Domnul Gușă, la ora actuală România e condusă de USRPLUS, n-am nicio îndoială. Cei de la PNL sunt de o penibilitate rar întâlnită. Cum adică tu ai premier și premierul trimite Corpul de Control. Vă imaginați pe vremea lui Năstase ca un ministru să facă conferință de presă paralelă? Cei de la USRPLUS s-au prins că PNL-ul moare de frică să nu plece de la guvernare. Dacă PNL-ul ar fi un partid puternic ar spune: „Bine mă, rupem Coaliția intrăm în Opoziție, faceți voi guvernare cu PSD. Dar, cei de la URSPLUS și-au dat seama că ăștia nu vor renunța la ei în veci, așa cum o divă căsătorită cu unul foarte bogat încă nu simte nevoia să divorțeze.

IOHANNIS NU ACȚIONEAZĂ DE LENE, IAR PSD ȘI PNL SE VOR OFILI.

Cozmin Gușă: De ce nu vorbim și de Iohannis, domnul Cristoiu? Că eu bănuiesc că PNL-ul ăsta atâta e de fricos de DNA și de alte Parchete, încât se uită doar la Iohannis și servicii.

Ion Cristoiu: Nu. Iohannis moare de frică să nu aibă bătăi de cap, n-ați înțeles.

Cozmin Gușă: Am înțeles.

Ion Cristoiu: Vă imaginați. Gândiți-vă că ar fi criză acum. Aoleu ce bătaie de cap cu aia, cu aia. Așa el este struțul. Băi, stăm liniștiți. Dar părerea mea, încă o dată, USRPLUS îi batjocorește pe cei de la PNL, ați observat?

Cozmin Gușă: Am observat și sunt de acord. Cât de coordonați sunt din străinătate? Nu mergem pe teoria conspirației aici, dar dacă Cioloș e liderul grupului ăla, RENEW, ăsta Barna, mai puțin conectat, el face jocul prin bătătură, pe aici, dar e limpede că mentorii lor sau protectorii lor sunt foarte conectați. Adică noi mergând pe o ipoteză de succes, și succesul de etapă este evident la USRPLUS, așa cum ați prezentat, înseamnă că factorul extern, ca să mă exprim în termeni mai academici, are un rol mare în acest moment în România. În același timp ziceți că ei sunt legionarii vremurilor noastre …

Ion Cristoiu: Dar nu în sens negativ.

Cozmin Gușă: Nu, nu, ca organizare.

Ion Cristoiu: Ca organizare, ca bazare pe credință, pe fanatism, da, din punct punctul ăsta de vedere. Și din acest punct am zis: ei ori fac singuri guvern, ori sunt singuri în Opoziție. Ei nu au cum să intre în combinație cu nimeni, ei sunt altfel de partid, am zis eu.

Cozmin Gușă: Haideți să vă întreb ceva, așa, cât de cât vă distrează chestia asta cu USRPLUS, dar vă îngrijorează? Sentimentul unuia care de peste 30 de ani ați tot analizat, vă îngrijorează, vă distrează asta cu URSPLUS, că am văzut că vă interesați chiar și de unul ca Bulai?

Ion Cristoiu: E ca-n serialul turcesc Ertugrul, cum în coasta Imperiului Bizantin, care era un fel de PNL, corupt, a venit USRPLUS, turcii. Bizantinii nu mai puteau fi opriți din decădere. Așa și dincoace. E un mers al istoriei la care eu nu că nu încerc să mă opun, dar n-am ce să fac. Adică gândiți-vă că barbarii erau vitali și-au cucerit Imperiul Roman. L-au cucerit? L-au cucerit. Mă uit ca la o fatalitate. Singura chestiune ar fi ca aceste partide vechi să se transforme și învețe și ei ceva. Dar nu pot. Ați văzut pe cineva murind pentru ideile liberale? Nici nu există. Puteți să-mi spuneți mie ideologia PNL, să mă fascineze pe mine? Nici măcar nu este capitalist-sângeroasă, să fiu al dracu, unul să zică…

Cozmin Gușă: Nu, nu mai e. S-a terminat, s-a dus.

Ion Cristoiu: Este? În sensul ăsta. Și vom asista la aceste spectacole cu farfurii sparte în cap, încă mult timp. PSD-ul nici nu e o soluție. N-avem. PSD-ul nu poate să vină la guvernare, n-are cum. AUR l-au compromis cu toate aceste mișcări. Deci, la ora actuală ei sunt condamnați să nu divorțeze, dar să se bată în fiecare zi.

Cozmin Gușă: Și PSD-ul să fie papagalul de serviciu care-și amețește șefii de organizații că stăm pe margine că ne iau ei la guvernare.

Ion Cristoiu: Da, dar n-o să le meargă. Experiența din Bulgaria, unde socialiștii au venit pe locul 3, iar partidul de pe locul doi a fost creat anul trecut. În cadrul demonstrației anti-Borisov, ăia au fost mult mai buni. Și băieții de la Partidul Socialist bulgar, care este mult mai puternic decât al nostru, și ca viziune, au stat, lasă, mă, că se compromite ăla din 2009 până acum și n-are cum să nu vină electoratul la noi. Și s-a creat anul trecut un partid  ce-a venit pe locul doi și Partidul Socialist Bulgar pe locul trei cu 14,9%, la fel va păți și PSD-ul la noi.

Cozmin Gușă: Eu sunt de acord cu pronosticul dumneavoastră și această comparație pe care ați făcut-o astăzi și pentru ascultători, și pentru telespectatori, cred că este foarte nimerită, mutatis mutandis, conform vremurilor. Pentru că altele sunt credințele acum, decât cele din vremea legionară.

Ion Cristoiu: Domnul Gușă, de regulă se fac comparații cu legionarii în sens negativ, eu am făcut nici negativ, nici pozitiv. Am spus că recunosc în felul lor de a face politică de succes, ceva din mijloacele legionarilor. Dacă nu-ți faci electorat fanatic, credincios, degeaba, iar PNL e un partid vechi.

Cozmin Gușă: Și a doua idee, foarte importantă, și cu asta vreau să încheiem, este că ați vorbit despre un lucru care neapărat o să-l studiez și o să-l mai discutăm în emisiune, că suntem ca țară în avangarda unei mișcări internaționale care are ca fundament modelul chinezesc. Asta e foarte important.

Ion Cristoiu: Dar se vede, nu-i așa.

Cozmin Gușă: Dacă ați rostit-o, se vede.

Ion Cristoiu: Pandemia a fost un exercițiu planetar de chinezism. Adică, tot ce au făcut chinezii și toată lumea era indignată că nu respectă drepturile omului s-a făcut în Pandemie și liderii politici au achesat, că în orice lider politic să știți că stă un mic dictator, hai să fim serioși. Știți foarte bine că a fi politician înseamnă a vrea puterea. Și atunci vrea puterea absolută. Orice forță politică își dorește să fie Ceaușescu, da. Să aibă puterea aia uriașă, sentimentul ăla care bate și satisfacția sexuală, orice. Când ai zis tu așa, mai țineți minte, când ai făcut tu cu mâna s-a dărâmat blocul. Orice om politic din lumea asta își dorește, chiar și în sens pozitiv.

Cozmin Gușă: De aici și reflexul mulțimii să-l critice pe Iliescu, atâta vă mai aduc aminte, îi ziceau „Nu mai da din mână”, pentru că cu toți eram nervoși că Ceaușescu dădea din mână, și Iliescu avea și el gestul ăsta să dea din mână și striga mulțimea: „Nu mai da din mână”.

Mulțumesc domnul Cristoiu, ne-ați dat de gândit pentru săptămâna asta, vă doresc o săptămână fructuoasă. Și vă ascult în fiecare zi de la 7 dimineața la GOLD FM!

Ion Cristoiu: Și eu vă mulțumesc.

Sursa: cozmingușă.net

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top