Italia suspendă vaccinarea cu Astra Zeneca. Este a treia ţară care ia măsura în aceeaşi zi, după Danemarca şi Norvegia, şi a opta în total

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția pentru Medicamente din Italia (AIFA) a decis, ca măsură de precauție, să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

Italia a stabilit ca mai multe eșantioane din acest lot să fie analizate de Institutul Național de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfășurată.

Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse.

Danemarca şi Norvegia au suspendat tot joi acest ser, iar oficialii danezi spun că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale, dar nu se ştie încă dacă există o legătură cu vaccinarea.

Autorităţile sanitare norvegiene au anunţat joi că suspendă ”din precauţie” vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, urmând exemplul Danemarcei și Italiei, care au luat o decizie similară, din cauza unor temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin, relatează AFP.

”Facem o pauză în Norvegia în vaccinarea cu AstraZeneca”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, un oficial de rang înalt de la Institutul Naţional norvegian de Sănătate Publică, Geir Bukholm.

”Aşteptăm informaţii, pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinarea (cu vaccinul AstraZeneca-Oxford) şi cheaguri de sânge”, a anunţat el.

”Este o măsură de precauţie”, a anunţat Geir Bukholm, directorul însărcinat cu controlul şi prevenţia infecţiilor la institut.

Oficialii au spus că „acţionează devreme” pentru a investiga pe deplin rapoartele, scrie Mediafax.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”.

Italia este a şaptea ţară care suspendă vaccinarea cu Astra Zeneca

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunța că suspendă preventiv imunizarea după decesul unei femei şi îmbolnăvirea alteia.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

Alte patru ţări europene – Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg – au suspendat ulterior vaccinările cu dozele provenite din lotul respectiv, livrat în 17 state şi care conţine un milion de doze de vaccin.

„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, spunea atunci BASG.

Ziarul „Niederoesterreichische Nachrichten”, precum şi ORF şi agenţia de ştiri APA scriau că cele două femei sunt asistente la clinica din Zwettl.

Conform BASG, problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţia continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.

AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui, potrivit România TV.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top