Ministerul Afacerilor Interne a inaugurat un sistem biometric ilegal la Otopeni de înregistrare a persoanelor

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Recunoașterea facială avansează cu viteză mare în Rusia – împânzită de camere de supraveghere de la metrou și până la casa supermarketurilor -, între progresul tehnologic și temeri de derive în beneficiul autorităților, relatează AFP citată azi de SPS.

Îți dai masca de protecție jos, te uiți la cameră și, gata, ți-ai plătit cumpărăturile! Este vorba de un sistem biometric de plată, instalat rapid, pe fondul „pandemiei”, în acord cu prioritățile digitalizării totale enunțate de artizanii „Marii Resetări”.

De la 52 câte există în prezent la Moscova, numărul supermarketurilor conectate la sistem urmează să crească la 3.000 în întreaga Rusie – până la sfârșitul lui 2021, declară pentru AFP directorul Inovației X5 Ivan Melnik.

”Practic, nu trebuie să ai portofelul la tine sau să-ți scoți telefonul din buzunar. Trebuie doar să apeși pe un buton și plătești cu fața”, declară Melnik.

”Potrivit legii, cetățenii trebuie să consimtă la folosirea datelor biometrice, însă, în cazul recunoașterii faciale, noi nu am consimțit”, a reclamat Asociația Apărării Libertăților Digitale Roskomsvoboda care a lansat anul trecut o petiție în care acuză ”supravegherea în masă”.

Din păcate, același lucru se întâmplă și la București, unde ministrul de Interne Lucian Bode a inaugurat pe 3 martie la Aeroportul Otopeni – Henri Coandă un sistem biometric de control tot fără consultația firească a populației și ONG-urilor de apărare a drepturilor omului.

Ciudățenia reiese și din anunțul făcut de aparatul de PR al ministrului care, în ziua inaugurării, a postat despre marea realizare de la Otopeni reușind performanța ca în toată polologhia să nu-i pomenească nicicum numele, de sistem biometric de verificare și înregistrare, sistem căruia noi nu i-am găsit cadrul legal.

Așteptăm o poziție din partea asociaților juridice și de apărare a drepturilor omului, informează ActiveNews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top