Micii fermieri asigură o treime din alimente, deși lucrează numai 12% din terenurile agricole

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


O treime din alimentele lumii sunt produse în fermele mici, potrivit unei analize a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). La nivel global, 5 din 6 ferme care au mai puţin de două hectare, operează în jur de 12% din terenul agricol total şi produc aproximativ 35% din alimentele lumii.

Totodată, contribuţiile proprietarilor mici la aprovizionarea cu alimente variază foarte mult de la o ţară la alta. Ponderea pentru China ajunge la 80%, iar cele mai joase niveluri sunt în Brazilia şi Nigeria.

Estimările actualizate arată că există peste 608 milioane de ferme familiale în întreaga lume, care ocupă între 70% și 80% din terenurile agricole ale lumii și produc în jur de 80% din alimentele lumii în termeni valorici.

Noua cercetare scoate în evidență estimările mărimii fermelor: aproximativ 70% din toate fermele, care operează pe doar 7% din toate terenurile agricole, sunt mai puțin de un hectar, în timp ce alte 14% dintre ferme, care controlează 4% din teren, se află între unul și două hectare, iar alte 10% dintre toate fermele, cu 6% din teren, sunt cuprinse între 2 și 5 hectare.

Cel mai mare procent de ferme din lume, mai mare de 50 de hectare, operează peste 70% din terenurile agricole ale lumii, cu aproape 40% din terenurile agricole găsite în fermele mai mari de 1000 de hectare.

Marco Sánchez, co-autor al studiului, arată că analiza poate defini mai bine diferența între producători atunci când sunt elaborate legile.

”Este neapărat necesar să evităm utilizarea alternativă a termenilor de ferme de familie şi ferme mici, majoritatea fermelor de familie fiind mici, dar unele pot fi mai mari şi chiar foarte mari“, a explicat Marco Sánchez.

Dimensiunea fermei nu este întotdeauna corelată cu producția de mărfuri specifice. În Mongolia, fermele care nu sunt deținute de gospodării, dar organizate ca unități de afaceri și organizații, reprezintă 90% din producția de grâu.

În Tanzania, există o mână de ferme mari care ocupă doar 7% din suprafața agricolă, dar sunt responsabile pentru 80% din producția de grâu din țară și 63% din ceaiul produs la nivel național. Potrivit studiului, modificările dimensiunii fermei trebuie înțelese în context local.

Aproximările ar putea fi îmbunătățite cu mai multe date la nivel de fiecare țară privind producția, mărimea fermei, tipurile de mărfuri, modalitățile de angajare, precum și date privind veniturile proprietarilor, spun autorii studiului. Aceștia menționează că, pentru moment, informațiile privind producția în funcție de dimensiunea fermei sunt disponibile doar pentru foarte puține țări, scrie 60m.ro.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top