Miliardarii planetei sunt solidari cu iobagii până la impozitarea averilor personale!

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe/ Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Este relativ ușor pentru un miliardar să spună că acceptă impozite și taxe mai mari. Totul se complică atunci când chiar li se cere să facă ceva în acest sens. Oameni de afaceri ca Bill Gates au spus, nu o dată, că sunt în favoarea supraimpozitării marilor averi. Și, totuși, nababii lumii rămân tăcuți cu privire la o serie de propuneri care ar urni lucrurile în direcția potrivită, blocând cu grație orice inițiativă legislativ ce-i vizează în mod specific. Solidari, dar până la bani, altfel spus!

În America se discută foarte aprins pe marginea acestui subiect. Nu se știe de unde a pornit ideea, dar tot mai multă lume o îmbrățișează, iar la conferințe de presă, chiar Bill Gates a afirmat că este de acord cu impozitarea diferențiată, în funcție de averea fiecăruia. Washington găzduiește patru dintre cei mai bogați oameni de pe planetă: pe lângă Bill Gates, aici mai au reședința fondatorul Amazon, Jeff Bezos, fosta lui soție, Mackenzie Scott, și fostul CEO al Microsoft, Steve Ballmer. De câteva săptămâni, DC are una dintre dintre cele mai agresive campanii de impozitare a miliardarilor.

Toți cei patru enumerați mai sus au refuzat să facă orice fel de campanie pentru ca propunerea de majorare a impozitelor să devină lege. Bill Gates și Jeff Bezos au preferat să rămână pe margine, acuză Noel Frame, legiuitorul de stat din spatele proiectului legislativ. „Au rămas foarte, foarte liniștiți în timpul acestei conversații despre supraimpozitarea marilor averi. Și nu se poate vorbi că nu am încercat să-i conving, chiar am luat legătura cu apropiați ai lor. Degeaba, toți patru au ales să nu se angajeze în așa ceva”.

Din câte se pare, Noel Frame nici măcar nu a reușit să obțină o audiență la vreunul dintre miliardarii Washingtonului. Întrebați de jurnaliștii Recode, purtătorii de cuvânt ai celor patru fie au refuzat să facă vreun comentariu, fie nici măcar n-au răspuns apelurilor lansate de ziariști, ignorând solicitările venite. Tăcerea și inacțiunea lor contrastează puternic cu atitudinea afișată într-un studio de televiziune, acolo unde fiecare s-a arătat de acord cu această propunere. Ipocrizie? Retorică de doi bani? Probabil, puțin din toate, remarcă și Chuck Collins, un critic al inegalității sociale tot mai dureroase din America.

Propunerea de impozitare a marilor averi prevede instituirea unei taxe de 1% pentru toate activele ce depășesc valoare de un miliard de dolari. Apelurile pentru o asemenea lege au acum drept pretext efectele cauzate de pandemia Covid-19. Criza economică a lovit în plin America, dar nu numai, așa că peste tot magnații sunt îndemnați să sprijine guvernele naționale pentru a depăși momentul. Iar una dintre soluțiile propuse a vizat tocmai impunerea unei taxe speciale pe marile averi.

În 2020, Bill Gates și Jeff Bezos și-au mărit conturile, făcând miliarde de pe urma crizei. Pe măsură ce lumea s-a bazat tot mai mult pe digitalizare, companiile IT au dat lovitura. Cei patru oameni de afaceri din Washington au în prezent o avere cumulată ce depășește 500 de miliarde de dolari în active, potrivit Bloomberg. Înainte de pandemie, dețineau „doar” 320 de miliarde.

Nu o dată, Bill Gates a spus că susține taxe substanțial mai mari pentru nababii lumii, inclusiv impozite federale pe câștigurile de capital. „Cred că bogații ar trebui să plătească mai mult decât o fac în prezent, iar aici mă include și pe mine”, scria în 2019, pe blog, co-fondatorul Microsoft. Între timp, opiniile sale s-au schimbat, din câte se pare, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top