Militarii români le iau locul militarilor britanici în misiunea de menținere a păcii din Bosnia

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Guvernul României și-a anunțat disponibilitarea de a trimite trupe suplimentare în Bosnia, în cadrul misiunii de menținere a păcii “Althea”, aflată sub mandatul Uniunii Europene.

România este una dintre țările membre UE care participă cu militari la misiunea de menținere a păcii “Althea”, de pe teritoriul fostei republici iugoslave Bosnia – Herțegovina. De pe această poziție, România este pe punctul să rezolve o criză diplomatică și militară, legată de faptul că Marea Britanie și-a retras, după 16 ani, trupele din Bosnia. Retragerea oficială a britanicilor s-a consemnat în decembrie 2020, într-o ceremonie desfășurată la Sarajevo și a fost o urmare a faptului că Regatul Unit a ieșit din UE și, drept consecință, nu mai poate participa la acțiuni ale Uniunii Europene.

Potrivit unui diplomat român citat de site-ul Politico, Guvernul de la București a transmis autorităților de la Bruxelles că, în locul militarilor britanici care au părăsit Bosnia, ar putea fi trimiși militari români.

„Am arătat intenția noastră de a oferi o companie de infanterie formată din 134 de militari pentru rezerva strategică Althea”, a precizat un diplomat român, citat de site-ul Politico. Foarte probabil, acesta este un reprezentant al Ambasadei de la Bruxelles, aflată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe de la București.

“Nu este un moment fericit pentru Uniunea Europeană, dar este o foarte bună oportunitate ca Uniunea Europeană să iasă întărită. Lucrăm la consolidarea proiectului european”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Deciziile unei țări de a participa la misiuni militare internaționale au caracter nu doar militar ci și politic, pentru că ele angajează imaginea unei țări, nu doar imaginea unei armate. În cazul României, asemenea misiuni se aprobă la nivelul CSAT, sub conducerea șefului statului, după care se discută în Parlament.

„Ne bazăm, în construcţia apărării noastre, pe apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, dar şi pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care este astăzi mai solid ca niciodată”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Ministrul român al Apărării este general în rezervă iar una dintre misiunile la care a participat în calitate de ofițer activ a fost cea din Bosnia – Herțegovina.

Potrivit datelor furnizate de Statul Major al Apărării, România are, în acest moment, 917 militari la misiuni sau operațiuni internaționale, fie sub mandat NATO, al UE sau al ONU. În acțiuni UE se află 52 de militari români, dintre care 35 de oameni sunt integrați în misiunea Althea din Bosnia.

Până la momentul în care autoritățile de la București vor confirma oficial intenția de a spori contingentul din Bosnia, se poate presupune că acea companie, de 134 de militari, care ar putea fi trimisă sunt membri ai rezervei strategice aflată în acest moment pe teritoriul României, pe care țara noastră a desemnat-o ca forță de rezervă spre a fi trimisă, în caz de urgență, în Bosnia.

După retragerea Marii Britanii din UE, numărul de țări care au trupe la misiunea Althea s-a redus de la 20 la 19. Diplomatul român citat de site-ul Politico a explicat că efortul militar suplimentar al României ar fi menit să “umple golul”,  produs prin retragerea britanicilor. Jurnaliștii comentează că, pe această cale, România vrea să “salveze imaginea” Uniunii Europene, a cărei misiune în Bosnia se află acum în impas.

Intenția României a fost deja remarcată și de presa britanică. Astfel, site-ul Express prezintă informația venită de la Bruxelles dar amintește, în același context, despre o declarație a președintelui Franței, Emmanuel Macron. Acesta ar fi spus, la Conferința de securitate de la Munchen (Germania), că el “crede în NATO” dar că totuși Europa trebuie să-și demonstreze “autonomia strategică” față de NATO. Iată că UE nu poate să rezolve cu promptitudine problema retragerii militarilor britanici, remarcă, malițios, jurnaliștii de la Londra, informează România Liberă.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top