HALUCINANT: Ministrul Justiției îi transmite unui judecător cum să aplice o sentință

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Într-o adresă recentă, ministrul Justiției, Stelian Ion, îi spune președintelui Curții de Apel Timișoara cum trebuia să pună în aplicare un titlu executoriu reprezentat de o sentință privind drepturile salariale ale personalului auxiliar, lucru semnalat de sindicatul grefierilor Dicasterial, transmite Clujust.

În adresa MJ (vezi facsimil mai jos) se precizează: ”apreciem că în executarea sentinței civile nr.417/2020, deși dispozitivul nu a stabilit o astfel de obligație, președintele Curții de Apel Timișoara putea emite o decizie doar pentru viitor (1 ianuarie 2021) și doar pentru reclamanții din acțiunea în care a fost pronunțat titlul executoriu, și nu pentru întreg personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul Curții de Apel Timișoara”

Sindicatul grefierilor Dicasterial Timișoara a reacționat: ”Ministrul Justiției Stelian-Cristian Ion, probabil în virtutea funcției pe care o deține și care nu îi conferă nicidecum această posibilitate, ORDONĂ unui magistrat judecător, președinte de curte de apel, care are și calitatea de angajator al personalului auxiliar de specialitate din justiție, să-și revoce propria decizie administrativă emisă pentru egalizarea drepturilor salariale în raport cu celelalte curți de apel din țară.

Deși i s-a solicitat un simplu punct de vedere, domnul ministru, de profesie avocat, se substituie autorității judecătorești și apreciază de la sine putere că decizia administrativă emisă de angajatorul Curtea de Apel Timișoara pentru stabilirea drepturilor salariale este nelegală, deși s-a emis cu luarea în considerare a deciziilor Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, ministrul stabilește și modul de aplicare al titlului executoriu pe care o parte a personalului îl deține, sentință definitivă care recunoaște modul de calcul corect al salariilor.

Atragem public atenția ministrului justiției că orice forma de abuz în funcția deținută, prin depășirea atribuțiilor, nu va trece nesemnalată de organizația noastră sindicală și îi amintim, totodată, că nimeni nu este mai presus de lege, iar hotărârile judecătorești chiar dacă “nu prevăd în dispozitiv”, în mod expres, modul administrativ de punere a lor în aplicare, acestea sunt obligatorii.

Sugestia ministrului, ca jurist, de aplicare a legii doar pentru acei grefieri cărora le-a fost recunoscut acest drept printr-o hotărâre judecătorească definitivă, nu doar ca este o aberație juridică și încalcă Decizia nr. 794/2016 a CCR și Decizia nr. 23/2016 a ÎCCJ, dar menține starea de discriminare și de inechitate salarială, care trenează de mai bine de 10 ani în rândurile personalului din justiție, stare pe care, în calitate de avocat, domnia sa o cunoaște, iar în calitate de ministru  ar trebui sa o combată, fiind contrară legii, și nu să o susțină, sa o propună și să o promoveze”, conform Flux24.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top