Minunata lume nouă… azi – partea I – Controlând educația

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Distopia Minunata lume nouă, publicată de Aldous Huxley în 1932, este una dintre cărțile pe care eu o recomand studenților din anul I la Drept, la disciplina Drept civil.Persoane. Cred cu tărie că ar trebui să facă parte din lectura obligatorie a liceenilor din vremea în care trăim.  De ce? Urmează să răspund.

  1. O carte despre un stat mondial al bunăstării…

Cartea ne prezintă un stat mondial al bunăstării, în care oamenii trăiesc în grupuri sau colectivități, după reguli bine stabilite și sub stricta supraveghere a controlorilor mondiali, care îl guvernează. Aceștia își au sediul la Londra, în Europa Occidentală.

Statul controlează reproducerea umană, sănătatea, consumul, sexualitatea, educația, fericirea și moartea omului. Controlul se face prin programe de educație, divertisment și propagandă, care condiționează omul de la o vârstă fragedă. Aceste programe au ca scop crearea unor cetățeni iraționali, insensibili, dar loiali statului, și numai lui.  Oamenii nu trebuie lăsați niciun moment să trăiască în solitudine, să-și cultive mintea și sufletul, să gândească, să-și pună întrebări existențiale  ( ”de unde vin?” , ”care este scopul existenței ?”, ” ce este fericirea?”,  ”ce rost are suferința?”) pentru că ar periclita ordinea socială impusă de stat. Altfel spus, pentru statul mondial, a gândi este o reală amenințare.  Iar fericirea, bunăstarea, distracția îl împiedică pe om să-și folosească bine rațiunea.

  1. Controlând reproducerea umană

În statul mondial al lui Aldous Huxley, societatea este împărțită în clase fertile și infertile. Cele fertile sunt folosite pentru prelevarea gameților la Centrul de Incubație și Condiționare pentru Londra Centrală. Gameții aparțin statului, care îi va folosi în reproducerea umană artificială, după o atentă selecție. Aceasta este singura modalitate de concepție a unui copil. De fapt, niciodată nu este conceput un singur copil, ci se concept gemeni, foarte multe perechi de gemeni, ”zeci sau chiar sute de produse noi”. Sutele de embrioni sau copii în sticluțe se dezvoltă într-un timp mult mai scurt decât în cazul concepției natural, în incubatoare special amenajate și supravegheate continuu de presonalul specializat. Tehhnologia și principiul producției de serie sau de masă sunt aplicate de stat în biologie, pentru a asigura fericirea oamenilor.

Statul încurajează consumul de contraceptive, sterilizarea și avortul pentru că fertilitatea este o pacoste. Totuși, fertilitatea este sub controlul statului care stimulează prodcuția de ovule la femei prin tratamente hormonale în scopul utilizării în reproducerea umană artificial. Și astfel statul deține monopolul  asupra industriei procreative. ”Metoda Bokanovski” de reproducere umană este unul dintre ”instrumentele majore de stabilitate socială”[1] în statul mondial.

Astfel ”se fac” copii fără părinți, fără familie, fără genealogie, fără istorie de familie, fără identitate. Copiii aparțin statului.

  1. Controlând educația

Autoritatea statului asupra copiilor este substitutul autorității părintești de vreme ce familia nu mai există. Prin urmare, statul este cel care se îngrijește de creșterea, dezvoltarea fizică, psihică, emoțională, intelectuală și social. Statul are monopolul asupra educației copiilor.

Politica educațională are ca scop crearea unui adult  inconștient de individualitatea sa, de capacitatea sa de a gândi și a lua decizii, de capacitatea sa de a fi cu adevărat liber. Altfel spus, statul urmărește să creeze automate inumane și sofisticate sau oameni iraționali și insensibili.

Metodele de educare sunt hipnopedia, propaganda, standardizarea. Prin hipnopedie –condiționarea prin cuvinte fără sens, propagate de megafon, în timpul somnului – li se formează copiilor ”consțiința elementară de clasă”. Hipnopedia este considerată de stat ”cea mai mare forță moralizatoare și socializantă a tuturor timpurilor”. Prin propagandă se realizează îndoctrinarea copiilor cu idei despre stat și despre modul în care ei trebuie să trăiască. Propaganda este o metodă de inginerie sentimentală și emoțională.

Copiii sunt condiționați chiar și în materie de moarte, prin vizitele frecvente în lăcașurile morții.

 În ”minunata lume nouă”, manipularea minților umane se face fără violență.

Educația intelectuală lipsește cu desăvârșire, fiind încurajată astfel mediocritatea.

Educația sexuală a copiilor este cea mai importantă pentru stat și are ca scop, pe de o parte, sexualizarea lor precoce, prin implicarea în jocuri erotice chiar în fața adulților, iar pe de altă parte, iar pe de altă parte, prin condiționarea lor pentru promiscuitate.

Educația făcută de stat maselor de copii urmărește conformismul, care devine uniformizare. Numai așa ființa umană poate fi împiedicată să-și descopere individualitatea, valoarea.

Educația continuă apoi în universități, unde bibliotecile conțin doar cărți de documentare. Cele de literatură, istorie, biologie, religie sunt interzise, fiind ”subversive  pentru ordinea socială”.  Universitățile au misiunea de a face inginerie social.

[1] Aldous Houxley, Minunata lume nouă, Ediția a III-a, Traducere și note de Suzana și Andrei Bantaș, Editura Polirom, 2011, p. 12.

Sursa: Vocea Libertății

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top