Model de know-how pentru România. Agricultura Poloniei prosperă, iar fermele sunt din ce în ce mai mari și mai specializate

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe/ Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


În ciuda numărului de exploatații agricole care a scăzut cu 13% față de 2010, cele care au rămas cresc în mărime, potrivit unui raport statistic din Polonia.

Statistics Poland (GUS) a publicat recent rezultatele inițiale ale recensământului agricol general al Poloniei pentru 2020, iar directorul Dominik Rozkrut a precizat că datele inițiale arată tendințe importante în sectorul agricol al țării.

„Am observat o specializare din ce în ce mai puternică a exploatațiilor agricole, creșterea concentrației producției agricole, o creștere a densității stocurilor și o scădere a numărului de exploatații agricole. Avem din ce în ce mai puține firme, dar sunt din ce în ce mai mari”, a spus acesta.

Șeful GUS a informat că în prezent există 1.317 milioane de exploatații agricole care funcționează în Polonia. Astfel, sunt cu 13% mai puține (190.000) decât la recensământul din 2010. Dominik Rozkrut a adăugat că, în ciuda numărului de exploatații în scădere, suprafața lor a crescut. Conform datelor recensământului din 2020, suprafața acestora a crescut de la 9,8 hectare în 2010 la 11,1 hectare în 2020, reprezentând o creștere de 13%.

GUS a menționat că numărul exploatațiilor din suprafețe de până la 15 hectare a scăzut cu 16 procente. Între timp, numărul exploatațiilor mai mari de 15 hectare a crescut cu aproximativ 6 procente.

Agricultura a devenit mai specializată

De asemenea, potrivit recensământului, ponderea boabelor (4,5 %) și a cartofilor (1,5 %) a scăzut. Ponderea legumelor crucifere și măcinate nu s-a schimbat, iar ponderea sfeclei de zahăr a crescut ușor în ultimul deceniu (cu doar 0,3 puncte procentuale).

Conform recensământului, populația bovină din Polonia a crescut cu 10% în ultimii 10 ani – până la 6.299 de unități, iar populația de porcine a scăzut cu peste 26% până la 11203 de unități. Totodată, GUS a explicat că aceste date arată că exploatațiile agricole care se ocupă cu creșterea sau reproducerea bovinelor și a porcinelor au devenit mai specializate.

Recensământul a precizat că în 2020, fermierii polonezi aveau în jur de 167.000 de combine de recoltat, cu 10% mai mult decât în ​​2010.  Recensământul agricol general din 2020 a fost realizat de GUS în perioada 1 septembrie 2020 – 30 noiembrie 2020. Este al doilea recensământ agricol de când Polonia a aderat la Uniunea Europeană, precizează siteul Remix News.

Sursa: R3 Media

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top