Muncitorii și investitorii arabi și africani, chemați sa se stabilească în România

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe/ Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Strategia națională privind imigrația, elaborată de Guvern, prevede, simplificarea accesului pe teritoriul României a străinilor, în scop de angajare în muncă, şi dezvoltarea sistemului de acces al investitorilor proveniţi din state terţe pe piaţa internă. Executivul consideră că africanii, asiaticii și arabii vor diminua deficitul forței de muncă, iar firmele din aceste zone vor contribui la dezvoltarea țării.

Guvernul a decis să gestioneze problemele imigrației prin facilitarea acesteia pe teritoriul României. Astfel, printre obiectivele Strategiei naționale privind imigrația se numără simplificarea accesului pe teritoriul României a străinilor, în scop de angajare în muncă/detaşare şi dezvoltarea sistemului de acces al investitorilor proveniţi din state terţe pe piaţa din România. Rezultatul așteptat ar fi diminuarea deficitului înregistrat pe piaţa forţei de muncă şi creşterea numărului de investitori. Pentru atingerea acestui obiectiv se va analiza permanent piața forței de muncă autohtone și se vor stabili contingentelor anuale de lucrători nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în funcţie de nevoile identificate. Totodată, Guvernul va aviza sau va negocia acorduri bilaterale cu ţări terţe interesate în admiterea propriilor cetăţeni pe piaţa forţei de muncă din România. O altă măsură propusă de Executiv în strategie este stimularea angajatorilor în scopul încadrării în muncă a cetățenilor proveniţi din state terţe, care și-au finalizat studiile în România. Pentru investitorii din afara UE vor fi acordate facilități prin scutirea de la îndeplinirea unor condiţii la acordarea vizei de lungă şedere/sau prelungirea dreptului de ședere în scopul desfășurării de activități comerciale.

Nepal și Sri Lanka

Fluxul migraționist s-a intensificat în ultimii ani, atât din prisma avansului economic înregistrat în economia României, cât și din cauza volatilității geopolitice din bazinul Mării Mediterane, susține Guvernul. ”În același timp, statul român se confruntă cu o criză a forței de muncă, înregistrând, de la an la an, un deficit mărit de lucrători. Astfel, angajarea cetățenilor străini a reprezentat o acțiune prin care s-a încercat acoperirea unei părți din respectivul deficit. În fiecare an este stabilit un contigent de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă care, în anumite cazuri, în urma semnalelor și informărilor din partea patronatelor, este suplimentat. Datorită cifrelor macroeconomice foarte bune, precum și a regimului juridic permisiv și orientat spre acoperirea deficitului, s-a ajuns ca numărul de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România să fie în anul 2020 mai mare cu 545,50% decât în anul 2016”, se arată în Strategie națională privind imigrația. În anul 2019, majoritatea avizelor de angajare emise au avut ca beneficiari cetățeni din Vietnam, Nepal și India, însă în anul 2020, din cauza restricțiilor de circulație, majoritatea acestora au fost din Turcia, Nepal și Sri Lanka.

Se caută străini

Executivul va desfășura campanii de informare și proiecte pentru asigurarea unor facilităţi pe linia admisiei şi şederii pe teritoriul României a unor străini calificaţi și recunoaşterea calificărilor. ”Stabilirea politicilor în domeniu trebuie să vizeze atât categoria străinilor care obţin un drept de şedere pe teritoriul României, cât şi a celor care obţin o formă de protecţie. Astfel, aceste categorii ar putea contribui la ocuparea forței de muncă, de la cele care necesită un nivel ridicat de specializare şi pentru care nu există forţă de muncă suficient de calificată, până la cele care nu necesită o anumită calificare”, se mai arată în strategie.

Sursa: Național

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top