O întrebare-cheie: se va fîsîi pandemia pe altarul intereselor electorale?

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


2021 e un an complicat din punct de vedere politic, pentru că au loc multe runde de alegeri în diverse țări, unele scrutinuri fiind restanțe din 2020, iar o concluzie a observatorilor politici începe să dea frisoane. Mai exact, pandemia și măsurile care au fost impuse au suflat vânt în pânzele partidelor extremiste, iar fenomenul tinde să ia amploare. De aici, două opțiuni: fie guvernele naționale o lasă mai moale cu virusul Covid 19, fie își asumă riscul ca, în Europa mai ales, să apară probleme majore pentru următorul ciclu politic.

Alegerile derulate în România, în decembrie, spre exemplu, au băgat în Parlament un partid extremist cvasi-necunoscut, de sorginte aproape legionară, iar cota sa de simpatie publică pare să fie în creștere. Nu e singurul caz.

Dincolo de imaginile de coșmar de la Washington, care au îngrozit mapamondul, să spunem că prima rundă de bătălii politice derulate în 2021 a fost prezidențialele din Portugalia. În ciuda victoriei categorice a președintelui în exercițiu, Marcelo Sousa, s-a remarcat plasarea pe locul 3, la doar 1,1 procente de locul doi – ocupat de ”prietena” lui Liviu Dragnea, socialista Ana Gomes -, a liderului partidului naționalist-extremist de dreapta CHEGA (”Ajunge”, în traducere), l-am numit pe Andre Ventura. CHEGA s-a înființat în același an cu AUR, adică 2019, ceea ce sporește performanța lui Ventura. Într-adevăr, de la un singur fotoliu parlamentar obținut în 2019, tot prin Ventura, la aproape locul secund la prezidențiale e un salt remarcabil pentru CHEGA.

Citește mai mult pe site-ul inPolitics

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top