Occidentul, atacat la „Davosul chinezesc”

Romania Info se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact direct cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Într-un discurs la Forumul Economic anual de la Boao pentru Asia, președintele Xi Jinping a promovat globalizarea cu caracteristici chineze și a îndemnat la o ordine mondială mai echitabilă, în contextul tensiunilor cu Statele Unite. Dar acest „adevărat multilateralism” este un atac subtil la adresa Occidentului, care ar trebui să țină seama de rolul Chinei în lume.

Fără se dea nume, Xi a criticat “eforturile unor ţări de a construi bariere” care ar dăuna unora şi nu ar aduce beneficii nimănui. „Lumea vrea echitate, nu hegemonie. O ţară mare trebuie să arate ca este o ţară mare asumându-şi mai multă responsabilitate”, a spus el. Pentru Xi Jinping, Asia, care se pregătește să devină “cea mai dinamică regiune din lume”, nu mai are de învățat de la Occident. Un discurs care repetă cuvânt cu cuvânt termenii folosiți, pe 19 martie, de diplomații chinezi în fața omologilor lor americani din Anchorage (Alaska). China s-a  referit în ultima vreme la „hegemonia” SUA în criticile publice privind proiecţia globală a puterii Washingtonului în comerţ şi geopolitică. Reuniunea din Boao(care reunește fizic în jur de 2.000 de participanți – un simbol pentru Beijing al victoriei sale împotriva Covid-19 și creșterii economice) un fel de replică asiatică a forumului de la Davos, o fost un moment potrivit pentru a readuce aceste critici. Preşedintele american Joe Biden a organizat vineri primul său summit, cu prezenţă fizică la Casa Albă de când a fost învestit în funcţie, cu premierul japonez Yoshihide Suga, în cursul căruia China s-a situat în vârful agendei problemelor discutate, relatează Reuters. În timp ce administraţia Biden caută să-și apropie şi alţi aliaţi dintre ţările democratice pentru o înăsprire a poziţiei Washingtonului faţă de China, Beijingul își consolidează legăturile cu parteneri autocraţi şi vecinii săi dependenţi din punct de vedere economic din Asia de Sud-Est, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top