Ministrul Oros (PNL) recunoaște: Străinii iau pământ în România doar pentru a jefui miliardele de la APIA

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat marți seara, la B1 TV, că străinii, fondurile de investiții străine, cumpără masiv terenuri agricole doar pentru a încasa subvențiile. Din acest motiv, Comisia Europeană, Parlamentul European au decis ca subvențiile agricole să fie plafonate la o anumită sumă. Decizia ar putea să pună frână fenomenului de acaparare a terenurilor agricol, a spus șeful MADR.

“Întotdeauna, străinii, ca persoane juridice au putut să cumpere, după ’90, terenuri în România și s-au cumpărat foarte multe terenuri. Din 2014, a apărut o lege prin care și persoanele fizice puteau să cumpere terenuri. Sunt țări care au încercat să stăvilească acest lucru și nu au reușit. Franța, de exemplu, are cel mai sofisticat sistem de a cumpăra terenuri, pentru oricine, nu neapărat pentru străini, pentru că nu poți să interzici unui cetățean al Uniunii Europene să cumpere teren. Dar avea un sistem destul de greoi, o autoritate public-privată care se ocupa de acest lucru, și acolo însă au găsit soluția, că nu mai cumpărau pe persoane fizice unde era reglementat atât proprietatea, cât și exploatarea terenului, prin acel SAFER, acea autoritate, și au început să gestioneze terenurile prin societăți comerciale care se preluau unele pe altele și acea autoritate nu mai avea control.

Acest lucru se întâmplă și la noi în țară. Și atunci singura modalitate, am spus-o și acum doi-trei ani în Comisie, când această lege era în dezbatere, singura modalitate realistă ar fi să limităm suprafețele pe care o persoană fizică sau juridică le poate deține. Altfel, nu o să putem opri acest lucru”, a spus ministrul agriculturii, marți seara, la B1 TV.

Adrian Oros a explicat și care este motivul pentru care străinii acaparează terenurile agricole din România și care este soluția găsită la nivel european pentru a pune frână fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa.

“Această apetență a străinilor de a cumpăra terenuri prin Europa, în general, că aici discutăm, în primul rând, de fonduri de investiții, care nici măcar nu sunt europene, și ăsta e un mare deranj la nivel european, vin să achiziționeze terenuri sau să lucreze terenuri doar pentru subvenții, pentru că politica agricolă comună se bazează pe aceste subvenții tocmai pentru a face rentabilă această activitate din agricultură, a nu falimenta fermierii europeni și a nu pătrunde masiv pe piață produse alimentare din alte țări unde prețul de cost este mult mai mic, dar de o calitate mai îndoielnică, pe care nu putem să o verificăm. (…)

Fenomenul de acaparare a terenurilor este descris într-un studiu din 2017, și țara noastră, dar și alte țări erau campioane la acest fenomen de acaparare a terenurilor. De aceea, a venit ideea, și este în discuție încă, a plafonării subvențiilor. Plafonarea subvențiilor tocmai pentru a stăvili apetența de a cumpăra tot mai multe terenuri”, a explicat ministrul Oros, potrivit 60m.ro.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top