Parlamentul European confirmă existența unui „glosar intern” cu scopul interzicerii cuvintelor de „mamă” și „tată”

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Parlamentul European confirmă oficial existența unui „glosar intern” cu scopul asigurării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv, care recomandă utilizarea termenului de ”părinți” strict în contextul formularelor administrative și se adresează în special traducătorilor din PE, informează un comunicat de presă, citat de g4media.

„În legătură cu subiectul unei presupuse restricționări din partea Parlamentului European a termenilor ,,mamă” și „tată”, aducem următoarele precizări:

La nivelul Parlamentului European există un glosar intern cu scopul asigurării utilizării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv.

Acesta recomandă utilizarea termenului incluziv ,,părinți” strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare.

Documentul este de uz strict intern, se adresează în special traducătorilor din Parlamentul European care lucrează într-un mediu complex în care multilingvismul constituie norma și nu a fost conceput pentru a emite recomandări referitoare la activitatea și declarațiile deputaților europeni”, arată instituția.

Precizările PE vin după ce eurodeputatul italian Simona Baldassarre (din partea partidului Liga condus de Mateo Salvini) a declarat pentru Il Giornale că Departamentul pentru Egalitate, Incluziune și Diversitate a realizat „ghidul limbajului sensibil”, destinat personalului instituției Parlamentului European, cu scopul de a „comunica corect problemele legate de dizabilități, minorități de gen, rasă, etnie sau religie”.

Ghidul prezintă mai multe recomandări despre ce termeni ar trebui folosiți în Parlamentul European. Între aceștia, este și recomandarea evitării folosirii cuvintelor „mamă” și „tată”, dar și „oameni sănătoși” sau „persoane normale”. 

Documentul integral și lista completă a cuvintelor de evitat pot fi citite aici, scrie R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top