Pașapoartele de vaccinare, contestate de peste 70 de politicieni britanici

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Peste 70 de politicieni britanici și-au exprimat opoziția față de introducerea așa-ziselor pașapoarte de vaccinare, pe care guvernul condus de Boris Johnson intenționează să le implementeze chipurile în vederea repornirii economiei și a ridicării treptate a restricțiilor pandemice, informează The Defender, care citează ABC News
Guvernul de la Londra analizează ideea de a le cere cetățenilor să prezinte dovada vaccinării împotriva coronavirusului pentru a li se permite accesul în spații aglomerate, precum localurile sau evenimentele sportive, premierul afirmând deja că un astfel de certificat se va putea cere pentru călătoriile internaționale. 
Publicația britanică Daily Telegraph a informat că implementarea pașapoartelor Covid va fi testată în doar câteva săptămâni, la evenimentele sportive majore ce urmează să aibă loc și, posibil, la o ceremonie de decernare a premiilor muzicale, pentru a li se evalua impactul. 
Vineri, Johnson a spus că o combinație de factori de imunitate – dacă oamenii au făcut deja boala, s-au vaccinat sau au făcut un test Covid – le-ar da încredere jucătorilor economici: „Deci, acei trei factori, operând împreună, ne-ar fi, cred, de folos în încercarea de a merge mai departe”, a afirmat premierul britanic.
Însă numeroși politicieni, atât din propriul său Partid Conservator, cât și membri ai poziției, dar și grupuri care apără drepturile civile, s-au arătat îngrijorați de perspectiva certificatelor de vaccinare:
„Ne opunem folosirii dezbinatorii și discriminatorii a certificatelor privind istoricul legat de Covid, care le-ar refuza celor ce nu-l dețin accesul la servicii generale, activități comerciale sau locuri de muncă”, a declarat într-un document comun un grup de peste 70 de persoane din spectrul politic. 
Conform planului guvernului de ieșire din pandemie, spre sfârșitul lunii, localurile vor avea voie să-și servească clienții afară, pe la mijlocul lunii mai urmând o diminuare și mai mare a restricțiilor, pentru ca, spre sfârșitul lunii iunie, să poată fi ridicate toate restricțiile. Dar totul cu un preț: certificatul de vaccinare.
Boris Johnson a sugerat luna trecută că unele localuri le-ar putea cere clienților să prezinte certificate de vaccinare. Totodată, ministrul culturii, Oliver Dowden, a spus că astfel de certificate ar permite accesul mai multor oameni în sălile de teatru. De fapt, le-ar îngrădi accesul și mai multor oameni care nu consimt să fie vaccinați cu seruri experimentale sau să-și plătească un test Covid la fiecare 48 de ore.
Încă se așteaptă o decizie finală în această privință, Johnson desemnându-l pe ministrul său de încredere Michael Gove să analizeze posibilul rol al certificatelor, spunând că trebuie explorate o serie de aspecte etice complexe. Gove ar urma să revină cu un raport în scurt timp. 
Peste 31 de milioane de britanici și-au făcut deja prima doză de vaccin, luând parte la cel mai intens program de vaccinare din Europa, notează ActiveNews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top