Persoanele infectate cu varianta Delta pot răspândi virusul indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, arată un studiu preliminar

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Un studiu preliminar arată că varianta Delta este capabilă să se multiplice la nivelul nasului persoanelor vaccinate în același grad ca și când nu ar fi fost vaccinate. Virusul este la fel de infecțios, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate pot transmite virusul și infecta pe alții.

Studii anterioare realizate în spitale din India, SUA, sau Finlanda au demonstrat că persoanele infectate cu varianta Delta a SARS-Cov-2 pot avea cantități virale mari, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu. Următorul pas logic a fost să se stabilească dacă persoanele vaccinate ar putea transmite virusul. Mulți experți au bănuit că este cazul, dar până la acest studiu aspectul nu a fost dovedit în laborator.

Suntem primii care demonstrează, din câte știu, că virusul poate fi transmis de persoanele complet vaccinate care s-au infectat”, spune Kasen Riemersma, virusolog al Universității din Wisconsin și unul dintre autorii studiului.

„Delta poate pătrunde în organismul uman după vaccinare, în comparație cu variantele non-Delta”, deoarece este extrem de infecțioasă și evită răspunsul imun, spune Ravindra Gupta, microbiolog la Universitatea din Cambridge. Laboratorul lui Gupta a fost unul dintre primele care a descoperit că personalul medical complet vaccinat se pot infecta cu Delta.

Descoperire alarmantă

Dacă descoperirea studiului din Wisconsin este confirmată, înseamnă că persoanele vaccinate infectate – dintre care multe nu dezvoltă simptome Covid – pot răspândi, fără să știe, virusul. „Este o constatare alarmantă”, explică Katarina Grande, supraveghetor de sănătate publică și conducătorul echipei de date Covid-19 din regiunile Madison și Dane.

Ceea ce îl îngirjoreaza pe Eric Topol, fondatorul și director al Scripps Research Translational Institute, este că persoanele complet vaccinate care sunt infectate cu varianta Delta pot transmite virusul și acest lucru se poate întâmpla la o rată mai mare decât în cazul tulpinilor anterioare. „De aceea măștile și măsurile de prevenție sunt importante, chiar și pentru persoanele vaccinate”, spune el.

Citește mai mult pe site-ul Smart Radio.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top